Nu de olieprijzen de drempel van USD 100 per vat weer naderen, beginnen exploratieactiviteiten over de hele wereld een nieuw momentum te krijgen. Dankzij nieuwe seismische beeldvormingstools, zijn risico en beloning meer gekalibreerd dan voorheen. Nieuwe offshore-provincies in Guyana, de oostelijke Middellandse Zee en Namibië hebben grote nieuwe hulpbronnen opgeworpen met aantrekkelijke kenmerken vanuit het oogpunt van commercieel rendement en het terugdringen van de koolstofintensiteit. Maar uitdagingen in het veel geroemde Guyana-Suriname-bekken tonen aan, dat de exploratie van koolwaterstoffen de ultieme risico-business blijft, waar geheimen niet gemakkelijk worden prijsgegeven, zelfs niet voor de beste seismische technologie. In het geval van Suriname, lijken afwijkingen in de seismische gegevens de voortgang van Blok 58 te belemmeren, waar bijna drie jaar zijn verstreken sinds Apache Corporation, nu APA, vond wat aanvankelijk een olie- en gasbron van wereldklasse leek te zijn met de Maka Central-1 Wild cat.
FID
TotalEnergies heeft de exploitatie van Blok 58 overgenomen, maar een definitieve investeringsbeslissing( Final Investment Decision, FID) over een ter discussie gestelde drijvende productie-eenheid is herhaaldelijk uitgesteld ondanks acht vervolgputten, waarvan de meeste werden beschreven als ontdekkingen. Een hoge gas-olieverhouding leek aanvankelijk het grootste probleem, vanwege de beperkte vraag naar gas in een afgelegen gebied, maar zorgen over een gebrek aan correlatie tussen put- en seismische gegevens kunnen verontrustender zijn.
Vanwege de stijgende olie- en gasprijzen is het onwaarschijnlijk dat TotalEnergies en projectpartner APA Blok 58 binnenkort de rug toekeren. Maar naarmate het boorprogramma vordert, zijn de geruchten over een snelle mars naar een drijvende productie-, opslag- en loseenheid vervaagd. “Block 58 is nog steeds een verkenningsverhaal”, vertelde een topman van een van de toonaangevende drijvende productiebedrijven vorige week aan Upstream.
Terug op het blok
TotalEnergies is geen onbekende in deze regio. Een decennium geleden was Total bezig met wat werd beschouwd als een baanbrekend toneelstuk in buurland Frans-Guyana. De moeilijkheden van TotalEnergies op Blok 58 betekenen dat de jury er nog steeds niet uit is of de geologische constellatie Stabroek echt eenmalig is.
Shell wilde kat
Shell is weer terug op het toneel nadat het eind 2020 de rechten op Blok 42 van Suriname had verworven van het Amerikaanse onafhankelijke Kosmos Energy. Kosmos gaf het blok op na het boren van de Pontoenoe-1 Wild cat in 2497 meter water, maar Shell heeft zich gericht op het ultradiepwater Zanderij-1-vooruitzicht met doelen in formaties uit het Santoni-tijdperk. De put werd op 18 augustus gespud met het boorschip Maersk Voyager, maar tot nu toe is het een krap gat.
Guyana
Guyana zal zijn eigen rol spelen bij het evalueren van hoeveel deze olierijkdommen beperkt zijn tot het Stabroek-blok. De uitdagingen waarmee Suriname wordt geconfronteerd en de onverschillige resultaten tot nu toe op de Canje- en Kaieteur-blokken betekenen dat Guyana er goed aan zal doen om een aantal aantrekkelijke prikkels te bieden als het serieuze boringen buiten Stabroek wil zien.
Bron: Upstream opinion article