De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), wordt onterecht beschuldigd van discriminatie. De nieuwe inschrijvingen voor de studierichting medicijnen, zouden een onvolkomenheid hebben vertoond aan inclusiviteit ten aanzien van etnische verscheidenheid. Er wordt ook gesuggereerd dat de selectieprocedure niet duidelijk is verlopen.
Shanti Venetiaan, voorzitter van het Universiteitsbestuur, zegt in het radioprogramma ABC Aktueel, dat de beschuldiging compleet onterecht is. Volgens Venetiaan is er een transparante selectieprocedure. Ze benadrukt dat de eerste dertig van de zestig studenten op basis van hun cijfers worden toegelaten. Het overige deel van de studenten word door middel van een lotingsysteem gekozen. “Bovendien om toegelaten te worden, moet je voor vier vakken minimaal een zes hebben. Dat zijn dus op de middelbare school, toch wel de vakken, die meestal een beetje als moeilijker worden ervaren”, aldus Venetiaan.
Ze zegt dat het niets te maken heeft met discriminatie of voortrekken, dat de studenten voor het overgrote deel van een bepaalde etniciteit zijn. Volgens Venetiaan heeft het te maken met redenen van sociaal-maatschappelijke aard.
Dat bij bepaalde delen van de samenleving enkele ontwikkelingen niet vlotten, komt volgens Venetiaan, omdat sommige studenten minder kansen hebben. Venetiaan zegt dat het aan de andere kant ook te maken heeft met waarvoor men kiest. Als je vanuit de maatschappelijke organisatie bepaalde targets gaat stellen, dat we in een bepaalde duur, een groep kinderen steeds verder zullen proberen te krijgen in het schoolsysteem. Daar zou eventueel de overheid een rol in kunnen spelen, om ze te begeleiden. Aandacht kan er aan gegeven worden, vanwege de overheid”, aldus Venetiaan.