Nu Europa op zoek is naar alternatieve energiebronnen in de nasleep van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, is de lichte, zoete ruwe olie van Guyana belangrijker geworden voor de consumenten van het continent. Dit werd besproken door Scott B. MacDonald, hoofdeconoom voor Smith’s Research & Gradings en Research Fellow bij Global Americans, in een column van OilNOW.
‘’Guyana exporteerde in 2021 116.900 vaten olie per dag (bpd) ruwe olie, waarvan de meeste werden verkocht aan Aziatische landen, waaronder China en India, terwijl de verzendingen naar Europa goed waren voor ongeveer 16 procent van het totaal’’, zei MacDonald. Maar in 2022 zei de Research Fellow dat de dynamiek radicaal veranderde. Hoewel Aziatische kopers belangrijk blijven, zei hij: “Europa heeft het leeuwendeel van de aankoop van Guyanese ruwe olie op zich genomen.”
Van januari tot begin september zei MacDonald, waren naar schatting de vrachten naar Europa, met een gemiddelde van 110.000 bpd, goed voor 49 procent van de olie-export van het Caribische land. Naar verwachting zal Guyana tegen het einde van het jaar gemiddeld 380.000 bpd bereiken, waarbij Europa een belangrijke koper blijft.
MacDonald schreef dat de verschuiving van Russische energie een onsamenhangende aangelegenheid is, waardoor Europa op zoek is naar een snellere overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Hij zei ook dat het probleem is dat hernieuwbare energiebronnen tekortschieten in de energiebehoefte van Europa, vooral in wat de komende maanden kritiek zou kunnen zijn. Hij zei dat Europa meer op steenkool vertrouwt (vooral in Duitsland) en nieuwe projecten overweegt.
‘’Guyana’s ruwe olie dient als een perfect antwoord op het raadsel van Europa, aangezien het ook het juiste type is dat de consumenten nodig hebben, met name de middelzware tot lichtzoete olie genaamd Liza Crude (genoemd naar het offshore-veld) en een nog lichtere kwaliteit, Eenheid Goud’’, stelde MacDonald. Hij merkte ook op dat Guyana, in vergelijking met andere landen, ook lager is aan de politieke risicokant, waardoor het wenselijker is dan andere. MacDonald zei dat Libië verstrikt is in een meerjarige burgeroorlog, dat de verkoop van Iraanse en Venezolaanse olie wordt bemoeilijkt door economische sancties, en dat de aardgaspijpleidingen van Nigeria vaak het slachtoffer zijn van diefstal en vandalisme. Guyana heeft zulke problemen niet. Gezien het voorgaande, samen met Europa’s gehaaste mars naar energiezekerheid, zei MacDonald dat Guyana ongetwijfeld zal toenemen als een strategisch belang voor het continent.
Bron: Oilnow.gy