Mustapha over verklaring Bouva: ‘Ik weet niet hoe ze aan de brieven zijn gekomen’

De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, zegt tegenover de Guyanese media, niet te weten hoe de Surinaamse parlementariër Melvin Bouva, aan de correspondentie tussen Suriname en Guyana is gekomen. Bouva presenteerde afgelopen dinsdag brieven in De Nationale Assemblee, waaruit zou zijn gebleken, dat Suriname wél vergunningen aan het buurland heeft beloofd. Op basis van e-mail correspondentie tussen minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Mustapha is gebleken, dat inderdaad is toegezegd visvergunningen te verlenen aan Guyanese vissers. De Surinaamse regering blijft erbij, dat er nimmer visvergunningen zijn beloofd aan Guyanese vissers.

‘’We hadden het bewijs. De broodnodige visvergunningen waren inderdaad aan Guyana beloofd‘’, zei Mustapha uren nadat de brieven gepresenteerd waren. Mustapha stelt dat uit de correspondentie blijkt, dat de Guyanese autoriteiten gelijk hebben. ‘’Zoals ik al de hele tijd zei dat we het bewijs hadden, dit is het bewijs. Ik weet niet hoe ze het hebben gekregen, maar dat waren de brieven en de toezegging die ze aan ons deden en we hebben al onze documenten en alle vereisten ingediend‘’, aldus Mustapha.

In de correspondentie tussen Sewdien en Mustapha, staat dat de Surinaamse regering vanaf januari 2021, visvergunningen aan Guyana zal verstrekken.

Sewdien stelt zelfs voor, een overheidsbedrijf aan te wijzen om als zakenpartner voor Guyanese vissers op te treden en om de ondertekening van een ‘vesselbasing-overeenkomst’ te vergemakkelijken om het proces te vereenvoudigen.

Blijkbaar als gevolg van de verdieping van de betrekkingen tussen Guyana en Suriname, kondigde de president van Guyana, Irfaan Ali, vorig jaar aan dat de Surinaamse autoriteiten de visvergunningen rechtstreeks aan de Guyanezen zullen afgeven. Deze aankondiging werd gedaan tijdens een gezamenlijke persconferentie aan het einde van het bezoek van de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi aan Guyana in 2021. Vervolgens werd opgemerkt dat Suriname 150 speciale SK-vergunningen zou verstrekken aan Guyanese vissers. Verwacht werd dat dit een einde zou maken aan een langdurige, uitbuitende regeling. Tot op heden zijn die vergunningen echter niet verstrekt. Mustapha zei woensdag dat zijn Surinaamse ambtgenoot, hem nog niet heeft ingeschakeld om die vergunningen nu te verlenen. Mustapha zei ook dat een beloofde ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, nog niet heeft plaatsgevonden.

More
articles