Jones: ‘Regering moet geen leugens vertellen, Guyana had dus gelijk’

Gisteren werd er in De Nationale Assemblee (DNA) gedebatteerd over de visvergunningenkwestie met Guyana. Ofschoon de regering meerdere malen aangegeven heeft, geen belofte te hebben gedaan aan Guyanese vissers, trachtte NDP-parlementariër Melvin Bouva, het tegenovergestelde te bewijzen. “Uit de documenten blijkt dus werkelijk, dat de regering en de LVV-minister, onze visgronden ten verkoop heeft aangeboden”, aldus Bouva.

Bouva vertelde dat er recentelijk geconstateerd is, dat er tussen onze LVV-minister Parmanand Sewdien en zijn Guyanese collega Zulfikar Mustapha een correspondentie heeft plaatsgevonden en Sewdien op 13 december 2020 daaromtrent een lijst van Mustapha heeft ontvangen. Bouva zei dat Mustapha volgens Sewdien echter eerst een kopie van de vergunningen van 2020 moest mailen naar de directeur Visserij, waarna het volgens Sewdien dan makkelijker zou zijn de stromannen te achterhalen, omdat de boten op naam van deze stromannen, geregistreerd staan. “Ik hoop niet dat dit waar is en dat het betrekking heeft op Nickerie. Als het gaat om de belangen en de visgronden in Nickerie, dan zullen er heel veel problemen zijn”, aldus Ebu Jones, NDP-parlementariër die ook op deze kwestie inging.

Jones verklaarde dat het zo is, dat veel Nickerianen en andere Surinamers, een aanvraag doen voor een visvergunning en het wordt ze geweigerd, omdat er aan ze gezegd wordt, dat er een vergunningsstop geldt. Jones stelde dat er op basis van de voormelde documenten, er een constructie wordt gecreëerd om buitenlanders te accommoderen, terwijl onze eigen Nickeriaanse broers en zusters, die afhankelijk zijn van de visserij, een vergunningen wordt geweigerd. “Het is van belang dat de minister duidelijkheid verstrekt. Wij zijn hier om achter onze regering te staan, maar de regering moet ons wel de juiste informatie geven en geen leugens vertellen, want nu lijkt het wel erop dat de Guyanezen gelijk hebben, want er is nu bewijs”, aldus Jones.

More
articles