‘Bij aanname Wet Productschappen, agrarische en industriële ontwikkeling meenemen’

Parmanand Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee aangegeven, dat indien er een productschap komt voor rijst, dan zijn het alleen maar de belanghebbenden van de rijstsector die bij elkaar gevoegd zullen geraken en die dan de besluiten nemen over de toekomst. Maar als men richting het binnenland gaat, dan is er volgens Sewdien, ook de mogelijkheid om een ander productschap in het leven te roepen, indien de behoefte daartoe bestaat bij de belanghebbenden. NPS-parlementariër Patricia Etnel, verklaarde dat met betrekking tot de medebewindstaken, het zo is dat de minister wilde aangeven dat het lager bestuur er niet bij wordt betrokken. Etnel zei dat bij de medebewindstaken het zo is, dat de districten dan de gelegenheid krijgen ook vorderingen te maken, voor het werken van de productschappen in hun district.

“In het kader van die hele decentralisatie, moet er nagegaan worden, hoe we met die medebewindstaken, de zelfstandigheid, niet de onafhankelijkheid of de autonomie van de districten, kunnen bevorderen”, stelde Etnel. Ze haalde vervolgens aan dat er aan de hand van de bestaande ruimte, de mogelijkheid aan de districten geboden moet worden ordeningen te maken, zodat de productschappen een betere werking hebben. “Bij de evaluatie kunnen we dan steeds meenemen wat per district verbeterd moet worden.”

Etnel zei dat de grondwet gemaakt is om bepaalde dingen te voorkomen, zoals men het heeft over zaken die niet goed gaan. Volgens Etnel geeft de grondwet ons dan een mogelijkheid om te werken en dat is het gedecentraliseerd model. “Het is vervat in die grondwet en ik wil de minister vragen, die grondwet heel goed tot zich te nemen.” Voorts haalde Etnel aan, dat artikel 1 lid 2  van ons verwacht, dat bij goedkeuring van de Wet Productschappen, de agrarische en de industriële ontwikkeling van de districten ook meegenomen wordt. “Dat vereist de wet regionale organen van ons, echter moet minister Sewdien eerst goed ingelicht worden door zijn beleidsteam, alvorens hij dingen vertelt, die absoluut indruisen tegen het bestuurlijke model van ons land, dat vervat is in onze grondwet”, aldus Etnel.

More
articles