Wet Productschappen met 26 stemmen goedgekeurd

De behandeling van de ontwerpwet Productschappen, is gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) met 26 stemmen voor en 15 tegen aangenomen. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), verklaarde  dat een productschap moet worden gezien als een vorm van functionele decentralisatie, waarbij de centrale overheid een bepaald deel van haar bestuurlijke taak, overdraagt aan deze publiekrechtelijke rechtspersoon. De bedoeling is volgens Sewdien om middels zelfregulering, het algemeen belang te dienen, van alle bij de productie tot en met de afzet van een bepaald product of soorten van producten betrokken groepen van ondernemingen.

“Er is echter geen sprake van gelegenheidswetgeving. Rapporten uit conferenties van 2006, 2013 en 2016 hebben aangetoond, dat belanghebbenden tijdens rijstconferenties aangegeven hebben, dat er een productschap moet komen”, aldus Sewdien.

VHP-parlementariër Mahinder Jogi, stelde dat het land in een crisis is. Jogi vertelde dat de regering een Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) geïntroduceerd heeft. Als we het land volgens Jogi willen organiseren door productie, verschillende ketens en de subsectoren in de agrarische sector willen gaan ontwikkelen, ordenen en organiseren, dan moet er volgens Jogi, nog een raamwet komen. “Als wij een groep bij elkaar moeten brengen, van activiteiten en ondernemerschap, dan moeten wij dat doen. We moeten dit een kans geven, zoals wij de Milieuraamwet die kans hebben gegeven”, benadrukte Jogi.

Hij stelde het ermee eens te zijn, over te gaan naar decentralisatie, waarbij de overheidsbemoeienis verminderd wordt. Jogi zei dat met deze wet, goede bemensing, planning en uitvoering, beoogd moet worden. Volgens Jogi moeten sectoren de handelingen overnemen en profileren, hetgeen de overheid normaal zou moeten doen. “Het is een raamwerk en het biedt mogelijkheden aan alle subsectoren, om georganiseerd samen met de overheid, inderdaad de productie ter hand te nemen, de productieketens te organiseren en bevorderen, ondernemerschap aan te moedigen tot heil van Suriname en haar burgers”, aldus Jogi.

More
articles