‘Politieke toppers mogen niet bepalen voor een minister’

De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking,  Albert Ramdin, en de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin, nemen sinds 28 september jl. waar op het ministerie van Financiën en Planning, nadat Armand Achaibersing zijn portefeuille ter beschikking gesteld heeft. Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), zei tegenover een lokaal medium, dat het niet een goede zaak is, dat er al bijkans twee weken geen minister van Financiën en Planning is. “Het is nu al gevaarlijk dat we geen minister van Financiën hebben. We zijn bezig om een aanpassingsprogramma door te voeren, wat gedeeltelijk enorm pijn doet en deels moeten er nog meer maatregelen komen. Er moet zo snel mogelijk, als het kan deze week al, een nieuwe persoon aan het stuur komen op dit ministerie”, aldus Debipersad. De nieuwe minister moet volgens Debipersad, de onzekerheden in de samenleving wegnemen en het vertrouwen en de rust terugbrengen op het gebied van de wisselkoersen. Dit moet volgens hem, zo snel mogelijk gebeuren. “Intern kampen we al met problemen als de hoge consumptieprijzen en de wisselkoersen. Van buiten uit is er ook druk, want het IMF wil onderhandelen met een autoriteit die vast zit daar en niet waarneemt. Ook de internationale schuldeisers willen dealen met een persoon die harde toezeggingen kan doen en niet terug moet koppelen met anderen”, aldus Debipersad.

Hij benadrukte, dat het niet zo is, dat niemand op de stoel van de minister wil gaan zitten, zoals in de gemeenschap beweerd wordt. “Ik denk niet dat dat speelt. Ik denk eerder dat de politiek op de stoel van de minister zit, althans de politiek bepaalt voor de minister van Financiën”, aldus Debipersad.

Hij vindt dat partijpolitiek of politieke toppers niet moeten bepalen voor een minister van Financiën. Debipersad benadrukte, dat de president er alles aan moet doen, dat dit niet gebeurt. De president moet volgens hem, dit vermijden en tot het verleden laten behoren.

More
articles