Mortuarium heeft meerdere functies

Claudia Marica-Redan, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), heeft verklaard dat het mortuarium van het ziekenhuis, voldoet aan meerdere standaarden dan de mortuaria van andere ziekenhuisinstellingen. “Het mortuarium is van belang voor ons geheel Suriname”, aldus Redan.

Ze verklaarde dat het mortuarium meerdere functies heeft, als slechts te zijn een mortuarium, dus niet alleen het herbergen van ontzielde lichamen, maar ook lichamen die in beslag zijn genomen door Justitie. “En dat kan je in twee categorieën onderbrengen: een dat zijn de lijken die niet geïdentificeerd zijn, twee hebben we ook vanwege justitie, dat zijn dus de lijken die feitelijk voor gerechtelijke obductie in beslag zijn genomen. Ook als er misschien een misdrijf of dergelijke heeft plaatsgevonden, wordt het lijk ook naar hier gebracht, vervolgens kan de patholoog-anatoom dan een obductie inlassen. Verder hebben we ook nog de doden, die in verre staat van ontbinding zijn, ook van justitie, die in het  AZP ter bewaring worden aangeboden”, aldus Redan.

Ze verklaarde dat het tekort aan specialisten, het enorme probleem is waarmee het ziekenhuis al jaren kampt. “In ons land kampen we al jaren met het probleem, dat er maar een patholoog-anatoom is. Een patholoog-anatoom schouwt een ontzield lichaam door sectie erop te plegen, om zo de doodsoorzaak vast te stellen”, aldus Redan. Volgens haar is het door weinig interesse voor het specialisme pathologie, dat er sprake is van een tekort. “Er wordt aan gewerkt om het tekort aan specialisten terug te dringen of te minimaliseren, zo ook het probleem van de patholoog-anatoom”, benadrukte Redan. Ze zei dat er nu een patholoog in opleiding is. “En als het goed is, komt die eind volgend jaar terug, en momenteel is er een derde, die we aan het interesseren zijn, verder opgeleid te worden, dus het traject gaat door”, aldus Redan.

“De interesse om een artsenstudie te volgen en zich te specialiseren moet aanwezig zijn bij een student, omdat je uiteindelijk patholoog-anatoom wordt voor het leven”, aldus Redan.

“Het onderhouden van het mortuarium volgens de standaarden, wordt volgens haar strikt nageleefd. Momenteel worden er werkzaamheden gedaan in het laboratorium, dat nu samenwerkt met de patholoog. Er zullen verder ook onderhoudswerkzaamheden worden gepleegd bij het ziekenhuis en de verschillende aula’s”, aldus Redan.

 

More
articles