‘Herstelplan SLM blijft overeind’

‘SLM moet vóór 15 oktober maatregelen treffen om operationsvergunning niet kwijt te raken’

President Chandrikapersad Santokhi, heeft onlangs tijdens de regeringspersconferentie gezegd, dat het herstelplan van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), met als doel de SLM te redden, overeind blijft.

De president benadrukte wel, dat er andere vraagstukken zijn bijgekomen, die om een andere benadering en prioriteit vragen. Volgens hem moeten er nog vóór 15 oktober, zo snel mogelijk maatregelen getroffen worden, zodat de SLM haar operationsvergunning niet kwijtraakt. “Dat betreft de Air Operator Certificate (AOC). Dat is heel bijzonder en heel belangrijk voor ons”, aldus de president.

De AOC, is een certificaat benodigde om bepaalde commerciële luchttransporten uit te mogen voeren. De operator moet hierbij aan strenge eisen voldoen. Het bedrijf moet onder andere over middelen en systemen beschikken, om de veiligheid van haar personeel en het publiek te kunnen garanderen.

De president zei, dat de SLM constant moeten blijven vliegen, zodat ze haar toegang op de luchthavens van Miami en Schiphol ook niet kwijtraakt. ”Daarvoor hebben we als regering door de inzet van ministers, de directie en de Raad van Commissarissen van de SLM, de afgelopen periode heel intensief vergaderd met internationale -en nationale partners”, aldus de president.

Hij verklaarde dat daarbij enkele mogelijkheden zijn ontwikkeld en een overeenkomst is getekend; onder andere om zo snel mogelijk twee vliegtuigen binnen te halen, voor de SLM. Eén daarvan is bestemd voor de Mid-Atlantische route, een Airbus die uit Dubai moet komen. Het tweede toestel is een B737-800, bestemd voor vluchten in de regio, die uit Amerika wordt gehaald. De president zei dat onderhandelingen voor de lease, nu gaande zijn.

Volgens de president, heeft de SLM al vliegervaring met deze vliegtuigen, dus kan zij haar eigen personeel inzetten en, zo kosten besparen.  Santokhi ziet wel kansen voor de SLM. “American Airlines heeft al bekendgemaakt, dat ze in december niet zal vliegen. Hier is de kans voor de SLM, om de markt deels over te nemen en om inkomsten te genereren. Volgens de president, deelde de SLM onlangs mee, dat het traject tot 31 januari 2023 duurt. “Ik wil het tot na 31 januari. Ik wil graag zien, dat de rode cijfers weer blauw worden”, aldus de president.

More
articles