Advocatuur zwaar onderbezet

De advocatuur is momenteel zwaar onderbezet, waardoor rechtszaken niet snel afgehandeld kunnen worden. Afgelopen vrijdag, bij de opening van het zittingsjaar 2022-2023 van het Hof van Justitie, zei de president van het Hof, Iwan Rasoelbaks, dat er daardoor een enorme druk op de civiele sector is. Zaken worden volgens hem, te langzaam behandeld. Rasoelbaks pleitte voor een snellere afhandeling van rechtszaken. ‘’Er zijn krachten nodig om zaken snel af te wikkelen’’, aldus Rasoelbaks. Volgens hem, wordt er nu met ‘’een minimale kracht gewerkt’’.

Momenteel telt Suriname 30 rechters, hiervan werken 29 in het primair proces. Er zijn 8 schrijfjuristen voor civiel en 41 griffiers voor civiel recht en strafrecht. Rasoelbaks gaf aan, dat er reeds een traject is ingezet om nieuwe krachten aan te trekken. Hij spreekt de hoop uit, dat het Hof wordt verstrekt met nieuwe rechters, schrijfjusristen en griffiers.

De vraag om vonnissen snel beschikbaar te stellen, is volgens Rasoelbaks enorm groot. ‘’Un no kan broko isri nanga anu. We roeien met de riemen die we hebben‘’, benadrukte Rasoelbaks. Sedert 2020 heeft de rechterlijke macht volgens Rasoelbaks geanticipeerd op snellere afwikkeling voor kortgedingzaken en handelszaken. In het afgelopen zittingsjaar is volgens Rasoelbaks, wel voortuitgang geboekt met het snel afhandelen van civiele zaken. In de civiele sector werd er veel geklaagd over het lange traject, de lange doorloop van zaken en lange wachttijden voor het vonnis. ‘’Gelukkig is er nu hierin een structurele oplossing gekomen. Dat is de winst die we hebben behaald het afgelopen zittingsjaar. En we zullen niet terugvallen‘’, aldus Rasoelbaks.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles