Van Dijk-Silos: ‘Mogelijk geen positieve beoordeling van CFATF’

Gevolgen van niet mitigeren van risico’s

De regering is volgens Jennifer van Dijk-Silos, gewezen voorzitter van het Project Management Team (PMT) National Risk Assessment (NRA), verplicht een strategisch document te maken met actiepunten die bijdragen aan het formuleren van een roadmap. Er moet volgens Van Dijk-Silos, een effectief nationaal strategisch AML/CFT beleidsprogramma worden samengesteld voor het gehele overheidsapparaat. Daarbij adviseert zij, dat er adequate AML/CFT richtlijnen voor de financiële en DNFP-sectoren geformuleerd worden. “Het centraliseren van dataverzamelingen en het beschikbaar maken en houden van alle statistieken. Deugdelijke controlemechanismen instellen en monitoren daarvan. Zorgen voor duurzame en effectieve samenwerking tussen alle relevante autoriteiten”, aldus Van Dijk-Silos. Zij is van mening, dat de beschermende klokkenluidersregeling mede in het kader van de bestrijding van corruptie, essentieel is en daarbij moeten alle noodzakelijke wetswijzigingen direct geformuleerd worden. “Alle interne beleidsaangelegenheden – inbegrepen controle- en risicobeheersmechanismen- moeten onmiddellijk worden aangepakt”, stelt Van Dijk-Silos.

Wat is verwachtbaar bij het niet halen targets?

“Indien letterlijk niets ondernomen wordt om de tekortkomingen weg te werken, is blacklisting vrijwel een feit. Hierna volgt volledige isolatie van het internationaal financieel systeem.

Indien niet voldoende is ondernomen om de tekortkomingen weg te werken, is greylisting een feit, met als gevolg dat zware economische sancties kunnen worden opgelegd door het IMF. Hierdoor kunnen buitenlandse bedrijven met heel strenge regels geconfronteerd worden door zaken te doen met ons land’, benadrukt Van Dijk-Silos.

Greylisting

De mogelijkheid van lenen wordt volgens Van Dijk-Silos gekoppeld aan het afkomen van de greylist of geschiedt onder zwaardere eisen c.q. voorwaarden. “Private ondernemingen kunnen bemoeilijkt worden om buitenlandse leningen aan te gaan. Buitenlandse investeerders kunnen door de sancties verboden worden om in Suriname te investeren.” Ook kunnen er beperkingen komen tot toegang tot de internationale kapitaalmarkt voor het land en zijn onderdanen. Hierdoor zal het internationale bancaire transactieverkeer beperkingen ondervinden. “Landen kunnen hun onderdanen c.q. instellingen opdragen om alle bancaire relaties te stoppen of aan te houden, totdat het land van de greylist is of onder veel strengere voorwaarden te continueren.”

Geen positieve beoordeling

‘’Uit de mediaberichten is niet gebleken dat de overheid reeds voldoende adequate stappen heeft ondernomen om de bestaande deficiënties op te heffen’’, zegt Van Dijk-Silos. Volgens haar is de mogelijkheid erg groot dat er geen positieve beoordeling zal komen van de CFATF. “In dit geval zullen er zware economische maatregelen getroffen worden die niet alleen het land, maar ook zijn rechtssubjecten ten nadele zullen komen. De staat riskeert dan ook schadeclaims van deze rechtssubjecten op basis van het verzaken van de op hem rustende zorgplicht”, aldus Van Dijk-Silos.

“Voor een effectieve bestrijding van de dreigingen is het noodzakelijk dat de Veiligheidsraad bijeengeroepen wordt en betrokken wordt bij de formulering van een geïntegreerd bestrijdingsplan met daaraan gekoppeld een actieplan ter mitigering van de dreigingen”, stelt Van Dijk- Silos.

Daarom is zij van mening, dat de private sector haar deficiënties zo spoedig mogelijk moet wegwerken door de compliance maatregelen te effectueren in haar bedrijven. “Er is geen tijd meer om te wachten, er moet nu actie ondernomen worden.”

More
articles