Ex-president Ronald Venetiaan, sprak gisteravond tijdens de discussieavond van de Nationale Partij Suriname (NPS) in Grun Dyari, uitvoerig over de problemen waarmee de regering en het Surinaamse volk te kampen hebben. “De problemen zijn niet specifiek problemen van deze coalities, ze komen altijd terug, alleen soms in grotere of sterkere vormen. Al deze problemen en punten oefenen invloed uit op elkaar in een samenspel waarin het publiek, het bedrijfsleven, de vakbeweging, de overheid en de particuliere organisaties vanuit hun belang een rol moeten vervullen. We zien en horen deze punten luid en duidelijk dagelijks in de berichten omtrent de wisselkoersen”, aldus Venetiaan.
Ook de ontwikkelingen rondom de SLM, de prijzen in de supermarkt, de brandstofprijzen, prijzen van elektra, water en gas, de verhoogde tarieven van het Staatsziekenfonds, zijn de ex-president niet ontgaan. Venetiaan: “Ook de overheid, regering en DNA hebben een belang te dienen. Ze zijn er om het volk te dienen en dat wil zeggen, dat zij moeten zorgen voor gezonde leefcondities voor ons land. De regering zal moeten zorgen voor opvang van vooral de gepensioneerden in de particuliere sector. Met Chan Santokhi heb ik de vele aspecten van het beleid doorgesproken. Niet nu, maar in zijn voorbereidingstijd als president-elect. Nu als president, heeft hij de aanwezigheid van een voorganger niet nodig op zijn kabinet. Wat hij nu nodig heeft, is een volk dat hem niet in de steek laat nu hij moeilijke keuzes moet maken. Hij moet zijn fouten wel corrigeren, maar wij hebben hem als trekker gekozen om ons voor te gaan in wat vooraf, een zware job mocht heten. Ik zeg niet dat de moeilijke keuze die hij moet maken is het IMF vaarwel zeggen, want in tegendeel moet nu blijken of de landen in zijn netwerk de rol die hij verwacht te spelen bij de aangekondigde heronderhandeling van het herstelprogramma met het IMF, zullen steunen.
Zal het IMF oor hebben voor de boodschap over de nood waarin het volk verkeert? Het is nu wel van belang de geleende en eigen financiële middelen niet te laten verdampen bij nieuwe afspraken met het IMF.”
Ondersteuning Chan
“Wanneer Chan het presidentschap aanvaart, doet hij dat vanuit de verwachtingen die hij heeft, gegeven zijn levenservaring. Wat dit laatste betreft, mogen wij optekenen randdistrictsjongen, middelbaar onderwijs, politieacademie in Nederland, politieman tot de rang van politiecommissaris, lid en voorzitter van de anti-drugs organisatie SECAD, lid van de VHP, minister van Justitie en Politie, president van de Republiek Suriname. Vanuit deze achtergronden bouwt Chan een persoonlijk netwerk, waarvan hij niet zonder redenen gelooft dat die van positieve invloed kunnen zijn in zijn werk als president van Suriname. In dit werk en netwerk treffen we onder meer aan de Surinaamse diaspora, in het bijzonder het Hindoestaanse deel in Nederland. De Nederlandse regeringskringen, de Amerikaanse regeringskringen, Indiase regeringskringen en in het bijzonder de contacten met Nederland en de VS moeten de president hebben aangemoedigd, om het noodzakelijke herstelprogramma te koppelen aan een ondersteuning van het IMF”, zegt de ex-president. Venetiaan zegt dat zowel de NPS als hij, geen tegenstanders zijn van het IMF.
Wisselkoersen
Het vaststellen van wisselkoersen is bij wet een zaak van onze twee monetaire autoriteiten, namelijk de president van de Centrale Bank en de minister van Financiën. “Houd er ten eerste rekening mee dat deze autoriteiten niet graag hebben, dat leken hun komen vertellen hoe zij hun werk moeten doen. Ten tweede is de hele regering onder leiding van de president en onder toezicht van De Nationale Assemblee, de instantie om met de monetaire autoriteiten wegen te zoeken naar alternatieven voor de heilige wet van vraag en aanbod, die in onze economie steeds wordt opgetrokken. Ten derde van deze vier instanties die verantwoordelijk zijn voor de wisselkoers is het duidelijk, dat ook de gemeenschap druk uitoefent op de wisselkoers”, aldus Venetiaan. Ter illustratie haalde hij aan, dat de politici in de regering en in De Nationale Assemblee en daarbuiten, allen willen een gezonde economie, maar willen ook allemaal goed te boek staan bij een meerderheid van de huidige en toekomstige kiezer. “De stappen in de hervorming van de economie kunnen hierdoor niet tijdig en grondig worden doorgevoerd. Ouders slagen er niet in om te bezuinigen of te sparen, want ondanks de waardevermindering van het gezinsinkomen, worden consumptie, kleding, schoeisel en recreatie niet beperkt tot het meest noodzakelijke.” Volgens de ex-president heeft dit uitgavenpatroon ook directe gevolgen voor de economie, naarmate alles duurder wordt.