Het is de moederbank opgevallen, dat in de media verschillende wisselkoersanalyses verschijnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de wisselkoersnoteringen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS, de Bank), zonder een goed onderscheid te maken tussen de girale wisselkoersnoteringen en die van bankpapier. “Uit de mediaberichten blijkt ook dat ervan wordt uitgegaan dat de Bank naar eigen inzichten kan of moet interveniëren in de valutamarkt, aangezien zij inmiddels een flinke internationale reservepositie heeft opgebouwd”, aldus de Centrale Bank in een communiqué, waarin zij duidelijkheid verschaft met betrekking tot de girale en contante wisselkoersnoteringen en de valuta-interventiemogelijkheden.
Discrepantie
“Onder het huidige zwevend wisselkoersregiem dat vanaf 7 juni 2021 van toepassing is in Suriname worden de wisselkoersen van de Centrale Bank van Suriname genoteerd op basis van de dagelijkse gerealiseerde aan- en verkoop transactiekoersen van de banken en wisselkantoren die onder toezicht staan van de Bank”, aldus de moederbank. De afgelopen weken is te constateren dat bij de girale wisselkoersnoteringen van de Bank een daling is waar te nemen, terwijl de wisselkoersnoteringen van bankpapier de neerwaartse ontwikkeling van de girale wisselkoersnoteringen onvoldoende volgen.
De reden van deze divergerende wisselkoersontwikkeling is gelegen aan de bereidheid en de verantwoordelijke opstelling van partijen op de valutamarkt om in de girale sfeer de voorziening van vreemde valuta voor basisgoederen, zoals brandstof, medicijnen, meel en dergelijke, tegen de lager genoteerde marktkoersen te doen. Het contante segment van de valutamarkt is nog niet overgestapt op een gemeenschappelijke gedragslijn, waardoor er nog een discrepantie is waar te nemen in de girale en contante wisselkoersnoteringen van de Bank die een reflectie is van de marktconforme vreemde valutatransacties gerapporteerd door de banken en wisselkantoren.
Transacties
Sinds 7 juni 2021 publiceert de CBvS dagelijks de wisselkoersen aan de hand van gerapporteerde vreemde valutatransacties van de banken en wisselkantoren. Met dit mechanisme wordt een onderscheid gemaakt tussen de vreemde valutatransacties die via het girale en het contante transactieverkeer worden afgewikkeld door de banken en wisselkantoren. Het girale transactieverkeer geschiedt overwegend via bankrekeningen, terwijl het contante transactieverkeer middels fysiek geld plaatsvindt. De girale en contante aan- en verkooptransacties van vreemde valuta door de banken en wisselkantoren worden afzonderlijk gerapporteerd aan de Bank, waaruit vervolgens de respectievelijk girale en contante wisselkoersen voortvloeien die de CBvS publiceert.
IMF
De valuta-interventiemogelijkheden van de Bank zijn in het overeengekomen programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beperkt en geconditioneerd in termen van het moment van valuta-interventie dat gekoppeld is aan een bepaald percentage van depreciatie van de SRD binnen een dag en niet op dag-op-dag basis, de omvang van de valuta-interventie en de wijze van de allocatie van vreemde valuta op een veiling. Onder deze condities is een valuta-interventie door de Bank niet meer vanzelfsprekend als voorheen het geval is geweest. De onderhandelingen met het IMF voor aanpassingen van het programma worden binnenkort opgestart met het doel meer flexibiliteit mogelijk te maken binnen het ondersteuningsprogramma dat nog steeds in uitvoering is.
Retentieregeling
De Bank heeft onlangs, na een besluit van de Deviezencommissie inzake de zogenoemde retentieregeling, richtlijnen uitgevaardigd om de gemeenschappelijke gedragslijn op de valutamarkt te bevorderen en de vreemde valutastroom bij het bankwezen te vergroten. Tevens zijn de geldtransporten van vreemde valuta en de giralisering van die middelen door de Bank op gang gebracht, hetgeen heeft geresulteerd in de normalisering van het internationaal giraal betalingsverkeer. Zij verwacht met de ondersteuning van de banken, de wisselkantoren en de overheid op termijn de rust op de valutamarkt te doen wederkeren en de convergentie van de girale en de contante wisselkoersen te bewerkstelligen.