President Chandrikapersad Santokhi, heeft op donderdag 6 oktober tijdens een regeringspersconferentie onthuld, dat de regering in de komende periode een sterk structureel en integraal sociaal-maatschappelijk beleid zal voeren. Het voorgaande zal plaatsvinden in het kader van de beleidsombuiging zoals aangekondigd in de jaarrede op donderdag 29 september jongstleden. Om te komen tot de beleidsombuiging, is er een evaluatie gemaakt van de afgelopen twee jaar. “We hebben gekeken naar het gevoerde beleid en de signalen vanuit de samenleving. Op basis van deze signalen, hebben wij de afgelopen periode heel wat gespreksronden gehad met sociaal-maatschappelijke en religieuze organisaties, vakbonden en bedrijfsleven en ook individuen”, aldus de president. Het staatshoofd zegt dat van de genoemde groepen, inzichten zijn vernomen van hetgeen zij als prioriteit zien, en wat veranderd dient te worden. De regering heeft daarnaast een proces van dialoog ingezet, en zal ook verschillende platformen installeren. President Santokhi verklaarde, dat de beleidsombuiging zich op enkele gebieden gaat voltrekken. Santokhi verklaarde ook dat naast een sterk structureel, en integraal sociaal maatschappelijk beleid op basis van een goed ontwikkeld sociaal vangnet, er ook een integrale benadering van het sociaal programma zal plaatsvinden. “Hierbij zullen verschillende ministeries betrokken zijn. In dit kader is er afgelopen woensdag, een clusterteam van ministers aangewezen; een technisch team, dat aanstaande dinsdag geïnstalleerd zal worden”, aldus Santokhi.
Volgens de president, zullen alle bestaande maatregelen goed gepland, in een tijdlijn uitgezet en uitgevoerd worden. “Tegelijkertijd gaat de regering ook nieuwe maatregelen initiëren, om de samenleving te versterken en verlichting brengen, om de koopkracht te verbeteren, en ook zal ervoor gezorgd worden, dat de prijzen in de winkels effectief gecontroleerd worden”, aldus Santokhi.
Het staatshoofd zei dat er ook is gekeken naar de rol van internationale instituten, zoals de IDB, het IMF en andere financiële instellingen. Ook op dit stuk moet volgens hem, een ombuiging plaatsvinden. De gesprekken die het staatshoofd tijdens zijn bezoek aan de VN-vergadering in New York heeft gevoerd met de directeuren van het IMF en de IDB, moeten in dit kader geplaatst worden. “Er zijn afspraken gemaakt dat het IMF-programma anders ingericht zal worden op basis van een re-design, hetgeen inhoudt dat er meer flexibiliteit moet komen in dit programma”, aldus Santokhi. “Er zal veel aandacht geschonken worden aan de bescherming van de samenleving.” De president heeft inmiddels, in een onderhoud met het Surinaamse IMF-team, de instructies gegeven over hetgeen de regering beter onderhandeld wil zien, met de monetaire instelling. “Zo zullen middelen die door het fonds beschikbaar worden gesteld, gebruikt moeten worden voor de bescherming van de samenleving, en ter financiering van sociale programma’s. Het team zal ook moeten pleiten voor meer flexibiliteit bij het uitvoeren van de programma’s, alsook het temporiseren van zaken, ter bescherming van de samenleving”, aldus Santokhi.