Schuldpositie ‘nog te betalen reçu’s’ in kaart gebracht

De overheidsadministratie die twee jaar gelden werd aangetroffen, was volgens de gewezen minister van Financiën, Armand Achaibersing, een chaos en daarom kan men tot nu toe geen saldibalans produceren, omdat de administratie niet daarop is ingericht. ‘’In het kader daarvan is het ministerie van Financiën al geruime tijd bezig dit probleem op te lossen, maar dat lukt helaas niet binnen een paar weken tijd’’, zei de gewezen minister afgelopen week tijdens zijn laatste persontmoeting. “Het is een vrij ingewikkeld proces, maar dat proces is opgestart en we zijn er van overtuigd, dat dit tot een succes zal worden gebracht en we daardoor in staat zullen zijn om in een redelijke mate van zuiverheid, de verplichtingen van de overheid ook te kunnen rapporteren. We hebben al eerder accountants aangetrokken en er is ook een accountant die pro Deo de overheidsfinanciën bijstaat en veel werk verzet om de overheidsadministratie op orde te brengen. Dit project zal nog een tijdje duren, want er is veel inzet en expertise nodig om voor de overheidsadministratie technisch een dubbelle boekhouding te kunnen opstellen, zodat er saldibalansen opgemaakt kunnen worden”, aldus Achaibersing. Hierin kan het ministerie van Financiën de bezittingen en de schulden van de overheid opnemen. Niet alleen schulden moeten geregistreerd staan bij het Bureau voor de Staatsschuld, maar ook de schulden aan leveranciers die met hun reçu’s betaald moeten worden, moet de overheid compleet kunnen rapporteren.

Schuldpositie

Toen de regering Santokhi overnam, kon zij niet vaststellen, hoeveel reçu’s betaald moesten worden. Er is toen een accountantskantoor aangetrokken om het ministerie van Financiën te helpen om een rapport op te stellen van de schuldpositie van de overheid, als het gaat om nog te betalen reçu’s.

“Er zijn inmiddels een flink aantal reçu’s betaald geworden, die dan nog afgeboekt moeten worden in de administratie, en dat proces is ook gaande, want als je dat niet doet, kan je ook niet op een zuivere manier de nog te betalen reçu’s vaststellen. Hiermee wordt het traject naar transparant bestuur voortgezet en de bedoeling van dit project is om te komen tot een goede overheidsadministratie en tijdige rapportages. Hierdoor worden instanties zoals het parlement, CLAD en Rekenkamer op adequate wijze ingezet, zodat zij hun controlerende rol kunnen vervullen”, benadrukt Achaibersing.

More
articles