‘Samenleving heeft er belang bij dat regering nu iets doet’
Gisteren hebben de vakbeweging C-47 en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), besloten de voorgenomen actie inhoudende werkneerlegging af te blazen. Dit zou gebeuren naar aanleiding van de aangekondigde verhoging op 1 oktober van de energietarieven door het Energie Bedrijven Suriname (EBS). C-47 eiste al eerder dat de regering de verhoogde stroomtarieven zou terugdraaien of aanhouden. Robby Berenstein, C-47-voorzitter verklaarde gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel, dat zowel de gezinnen als de bedrijfshuishoudens te kampen hebben met de hoge stroomtarieven. “Als de bevolking al berooid is door de hoge tarieven, dan zullen ze de prijzen die het bedrijfsleven vervolgens zal vragen voor goederen en diensten als gevolg van de hoge stroomtarieven, niet kunnen betalen. De hele samenleving heeft er dus belang bij, dat de regering daar nu iets aan doet”, aldus Berenstein.
Afgelopen maandag is er naar aanleiding van brieven van C-47, een ontmoeting geweest met de regering. Berenstein vertelde dat er op 12 september al een schrijven aan de regering was gericht, waarna een reactie van haar uitbleef. Als reactie hierop had C-47 besloten, gisteren voor de helft van de dag het werk neer te leggen. Berenstein onthulde dat behalve de VSB, ze ook ondersteuning kreeg van de vakbond bij de EBS. Echter is het volgens Berenstein ook gebleken, dat ook de EBS-bond een schrijven had gestuurd met in feite specifieker gericht op te nemen maatregelen, die binnen de EBS genomen moeten worden. ‘’Uiteindelijk hebben we onze eis als sociale partners gedropt. We zijn tot overeenstemming gekomen, dat de tarieven voor minimaal een maand aangehouden moeten worden.”
Berenstein haalde aan, dat in een maand, een groep bestaande uit vertegenwoordigers van de vakbeweging, het bedrijfsleven, overige deskundigen en de overheid aan tafel gaan om te komen tot een juist en kostenefficiënt tarief. “Waar het om gaat, is dat er besluiten met name binnen de structuren van de EBS, en overeenkomsten die zijn aangegaan met bedrijven moeten worden nageleefd door de regering. Er werd allang op gehamerd, maar op de een of andere manier, worden de besluiten niet genomen”, aldus Berenstein.