‘Harder optreden tegen ondernemers die wet overtreden’

Rishma Kuldipsingh, minister van Economische Zaken Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft onlangs verklaard dat de Economische Controledienst van EZ tijdens reguliere controlewerkzaamheden, regelmatig boetes oplegt aan ondernemers.

Kuldipsingh stelde dat in de periode februari tot en met september 2022 er ruim 1 miljoen aan boetes is geïnd. “Het ging het in deze gevallen om dat mensen hun vergunningen niet in orde waren, of illegaal alcohol verkochten. Daarbij maakten ze zich ook schuldig aan prijsopdrijving.”  Kuldipsingh heeft vervolgens geconstateerd dat bepaalde ondernemers hun producten in USD of de Euro aanbieden, in plaats van in SRD. Kuldipsingh benadrukte dat zulks niet toegestaan is.

Als de producten in USD staan, moeten de SRD prijzen ook vermeld worden. “Als die overtredingen daar zijn geconstateerd en als er ook geen prijzen op de producten zijn vermeld, worden er daar ook boetes opgelegd.” Kuldipsingh vertelde dat EZ nauw samenwerkt met het Openbaar Ministerie (OM).

De proces verbalen zullen volgens Kuldipsingh naar het OM gaan, die vervolgens dan de boete vaststelt en oplegt aan de ondernemer.  “Dit keer zullen we harder optreden. Een miljoen aan boetes binnen halen is één van de stappen, maar de volgende stap is dat we ondernemers nu voor een langere periode zullen sluiten”, aldus Kuldipsingh.

More
articles