Koersontwikkeling ook onderdeel van herziening IMF-programma

Continu overleg om wisselkoers beheersbaar te maken’

De hoogste prioriteit van de regering, is het beheersbaar maken van de wisselkoers. Om dat te realiseren, is de regering continu in overleg met verschillende actoren. President Chandrikapersad Santokhi sprak gisteren de jaarrede uit en zei, dat de kwestie van de koersontwikkeling ook onderdeel zal zijn van het IMF-overleg in het kader van een herziening van het IMF-programma.

Santokhi legde uit, dat er afspraken gemaakt zijn voor wat betreft de implementatie van maatregelen die de koersstijging moeten beteugelen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie van Financiën en Planning, zijn belast met de uitvoering en monitoring. De voortzetting van de zogenaamde retentieregeling, het opzetten van een valutamarkt waar vraag en aanbod de prijs van de koers zullen bepalen op vooraf vastgestelde dagen, zijn enkele maatregelen die genomen zullen worden. De president zei dat het overleg met de Centrale Bank, de banken, cambio’s, Deviezencommissie en de financiële sector, de komende dagen voortgezet zal worden om te komen tot een stabilisering van de koers. ‘’Ook voor wat betreft de import van de basisgoederen en grondstoffen is de regering in continu overleg met de importeurs om regelmatige aanvoer te garanderen. Ook het overleg met betrekking tot het creëren van mechanismen en procedures om de geïmporteerde goederen op een betaalbaar niveau te houden voor de consument, zal gecontinueerd worden met importeurs, de Consumentenbond en andere relevante stakeholders‘’, aldus de president. Het ministerie van Economi-sche Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, zal de prijscontrole effectiever ter hand nemen.

Er zal niet geschroomd worden om bedrijven die buiten alle afspraken om, de prijzen opdrijven aan te pakken. Indien nodig, zal tot verscherpte maatregelen worden overgaan inclusief het intrekken van vergunningen.

More
articles