“We hebben bezuinigd in goederen en in diensten. We zijn prudent geweest met ons beleid. Van de USD 70 miljoen van de eerste IMF-tranche, is er momenteel nog USD 40 miljoen over”, aldus de ex-minister van Financiën, Armand Achaibersing, tijdens zijn laatste persconferentie afgelopen dinsdag. Achaibersing wilde tijdens zijn laatste persbijeenkomst van de gelegenheid gebruik maken om feedback te geven, onder andere op de ontwerpbegroting die is opgesteld. “Ik luister naar alle kritieken en commentaren en wanneer deze niet helemaal correct zijn, dan voel ik mij verplicht om mijn visie daarover te geven, dan mogen jullie uitmaken of mijn visie correct is of niet. De begroting is opgesteld en ik heb commentaren gehoord over het begrotingstekort en dat wij met bepaalde trekkingen, het volk voor de gek houden. Ik wil slechts twee dingen toelichten en dat is dat de trekkingen inderdaad zijn toegenomen in de ontwerpbegroting met het jaar daarvoor. Maar als we de aflossingen van de staat op de begroting bekijken, dan zijn die nog forser togenomen. Daar zit de toelichting dat we geld van de IDB zullen krijgen”, aldus Achaibersing.
Staatsschuld
Om een duidelijker beeld te krijgen van de staatsadministratie, moet er volgens Achaibersing, gekeken worden naar de posten Interest, Aflossingen en Trekkingen van de ontwerpbegroting, want deze drie hebben een relatie met elkaar. “De trekkingen hebben een lijst geproduceerd vanwaar de trekkingen vandaan komen en praktisch gezien, komen al deze leningen voor als laag rente dragende leningen. De grootste post is die van de IDB. Er is een geconsolideerde staatsschuld van ongeveer SRD 10 miljard en het Bureau voor de Staatsschuld is al geruime tijd bezig met de herstructurering van de schuld of aflossing daarvan. Hierdoor kan een dure schuld worden getransfereerd met een goedkopere lening en daarmee kan de overheid de internationale reserve oppoetsen, waardoor er stabiliteit gecreëerd kan worden en ook de Centrale Bank versterken. De grootste trekkingen bij de IDB zullen worden ingezet om de schuld bij de Centrale bank te herstructuren en af te lossen”, aldus Achaibersing.
Verder bracht Achaibersing onder de aandacht dat er wordt gesteld dat Suriname in de problemen is geraakt omdat de 2e tranche van het IMF niet is aangekomen. “Ik heb nog geld over van de 1e tranche en we hebben onze broek kunnen ophouden zonder IMF-geld te gebruiken. We hebben van de USD 70 miljoen nog meer dan USD 40 miljoen over. Laten we wanneer we analyses maken, die goed maken en de gemeenschap voorzien van zuivere informatie”, benadrukte Achaibersing in zijn laatste toespraak.
door Gladys Findlay