‘Awari Domri’s’ lieten volk in de steek, maar schreeuwen het hardst

‘Het streven is om op eigen kracht de broek zelf op te houden’

Ex-minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, heeft in het radioprogramma ABC Aktueel in retrospectieve beschouwing, verteld over de staat waarin onze economie verkeerde, toen hij het roer overnam als minister van Financiën, en wat er tot nu toe bereikt is.

Volgens Achaibersing zat Suriname in juni 2020, in een dusdanige situatie, waarbij de vorige regering niet langer in staat was de overheidssalarissen van de 55.000 ambtenaren uit te betalen, over de maand juli 2022. Verder waren ook de algemene oudedagsvoorziening (AOV), subsidies en de pensioenbetaling niet gegarandeerd. Achaibersing heeft er alles aan gedaan om de uitbetalingen toentertijd toch te doen geschieden, door middel van onderhandelingen met de verschillende banken en zo de middelen beschikbaar te kunnen stellen.

Omdat de regering wilde voorkomen, dat de ambtenaren uit ontevredenheid de straat op zouden gaan. “Het vertrouwen is toen aan mij gegeven en ben de banken bijzonder dankbaar, en hoop dat in de evaluatie men tot de conclusie komt, dat het vertrouwen niet beschaamd is geworden”, aldus Achaibersing.

De ex-minister had na zijn aantreden weer moeten onderhandelen met de bankiers om te lenen, zodat de salarissen, subsidies en dergelijke betaald konden  worden over de maand september, omdat de staat toen ook niet in staat was,  dat uit zijn eigen inkomsten te doen.  Achaibersing  stoort zich aan personen van de vorige regering, die het volk in de steek hebben gelaten, maar nu willen deze “awari domri’s het hardst schreeuwen, dat ze opkomen voor het volk’’. Achaibersing benadrukte dat er toen ook werd gespot, over hoe hij het als nieuwe minister zou klaarspelen de uitbetalingen te verrichten, en men verbaasd opkeek, toen de uitbetalingen uiteindelijk toch waren voldaan. “Door de genomen maatregelen, is het aardig gelukt om op eigen kracht, onze broek zelfs op te houden en door ons te houden aan de maatregelen, heeft het zijn vruchten kunnen afwerpen“, aldus Achaibersing.

More
articles