Ramadhin: ‘Regering wil cruciale zorg voorkomen’

Kwestie ziekenhuizen onder de loep bij regering

Amar Ramadhin, de minister van Volksgezondheid, heeft verklaard, dat de rol en verantwoordelijkheid van het ziekenhuis heel belangrijk is en blijft. “Als we naar de financiële ontwikkeling kijken, dan zien we dat het niet meer rendabel is. Het probleem in de zorg, met name de financiering van de ziekenhuizen ligt nu onder de loep bij de regering”, aldus Ramadhin.

Hij vertelde dat er gekeken wordt om de ziekenhuizen te herprofileren. “Het is algemeen bekend, dat we veel ziekenhuizen hebben, over veel bedden beschikken, maar we doen nog te veel hetzelfde op kleine schaal in de verschillende ziekenhuizen.” Ramadhin zei dat het ministerie van plan is, de gespecialiseerde diensten te centraliseren in één of twee ziekenhuizen, namelijk een herprofilering van het landschap. Volgens Ramadhin is het voordeel van centraliseren van de zorg, dat de resources, namelijk de verpleegkundigen, materiaal, apparatuur etc. ook met een goed plan, richting een ziekenhuis gebracht kunnen worden. “Je gaat moeten typeren, omdat ziekenhuizen getypeerd moeten worden. Teveel algemene dingen doen op kleine schaal, kan ons op een gegeven moment in grote financiële problemen brengen.”

Ramadhin zei dat de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en andere organisaties ons ongeveer 1200 bedden gedoneerd hebben, waarvan een groot aantal ongebruikt is. Ramadhin vindt dat deze bedden door de transitie naar herprofilering als verpleeg, revalidatie of verzorging worden ingezet, omdat het verdienmodel van de ziekenhuizen ook één is van ligdagen. “De kosten die gemaakt worden, moeten worden gedekt. De ingebruikname van een bed, brengt bijvoorbeeld ook geld binnen.”

Volgens Ramadhin kunnen besluiten soms emotioneel zijn. Het ’s Lands Hospitaal, is volgens Ramadhin, één van de oudste gebouwen, met veel verbintenissen. ‘’Er zijn heel veel ouderen daar geboren, maar voldoet het nog aan de moderne ontwikkelingen in de zorg? Op een gegeven moment moet iedereen beseffen, dat de zorg dusdanig structureel verwaarloosd en in problemen is, dat ook al zou je geld hebben, je zal de cruciale zorg moeten ontberen. Maar dat willen we voorkomen”, aldus Ramadhin.

More
articles