VHP-parlementariër Mahinder Jogi, heeft kortelings verklaard dat enkele private ondernemingen, die geen zaken doen met het bankwezen, ook debet zijn aan de koersopdrijving. Jogi vertelde, dat er ondernemingen zijn die dagelijks ruim 1 miljoen SRD verdienen en dit bedrag vervolgens op de zwarte markt inwisselen voor USD. Jogi heeft zich door goed ingelichte bronnen laten informeren, dat er bedrijven zijn namelijk ‘Suribet’, die SRD 1,5 miljoen op dagbasis ophalen, waarbij dat geld vervolgens naar één persoon gaat. Jogi stelde dat het omgerekend een maandelijks bedrag van SRD 45 miljoen betreft. Jogi zegt niet tegen ondernemerschap te zijn, maar vraagt zich wel af, wat er vervolgens met dat geld wordt gedaan. “Komt dit geld bij de zwarte markt terecht, inruil voor USD? Als de koers bij wijze van spreken 22,50 voor USD 1 is, dan koopt die persoon USD 2 miljoen ermee.
Is het noodzakelijk voor deze ondernemer om USD te kopen?“, vraagt Jogi zich af.
Jogi zei dat de druk op de koers is ontstaan, voordat de oliemaatschappij Rubis, de US-dollars nodig had om er brandstof mee te kopen. Dit was volgens Jogi, anderhalve maand geleden. Jogi vroeg zich ook af, van waar deze onderneming dan daarvoor hun US-dollars haalden. “Het geld is toch niet uit de lucht komen vallen? Het kwam toch uit de gemeenschap, van de banken en van de cambio’s? Waarom kan het nu niet?”
Jogi vindt dat er gekeken moet worden naar hoeveel winsten de oliemaatschappijen maken en of ze inderdaad zoveel US-dollars nodig hebben om brandstof te importeren. Indien het werkelijk zo is, dan hoeft het volgens Jogi geen probleem te zijn. Er kan volgens hem dan een deel uit de retentie-dollars aan hen gegeven worden om de zaak zo beheersbaar te houden. “Als de brandstofprijzen marktconform gemaakt worden, zal het wel echt een ramp worden voor de samenleving. We bevinden ons in een economische crisis, dus we moeten kijken hoe we haar toch tegemoet kunnen komen”, aldus Jogi.