De Suriname Seafood Associatie (SSA), verzet zich tegen het verstrekken van visvergunningen aan Guyanese vissers, om legaal in de Surinaamse wateren te vissen. Udo Karg, voorzitter van de SSA, zei gisteren in het actualiteitenprogramma De Week, dat de SSA wil voorkomen dat de Surinaamse visgronden uitgeput raken.
Karg benadrukte dat al langer dan tien jaar te merken is dat er een drastische daling van bepaalde vissoorten zoals jarabaka, banbang en botervis, plaatsvindt. Uit onderzoek is volgens Karg gebleken, dat de daling te maken heeft met de illegale visserij vanuit ons buurland Guyana. Met het behouden van het bestand, heeft de SSA steeds scherpere regels vastgesteld over het aantal mogelijke vergunningen dat verstrekt kan worden om te vissen. “Wat je natuurlijk nu niet kan gaan doen is, dat je illegale activiteiten probeert te legaliseren, in plaats van de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze illegale activiteiten aan te houden en op te sluiten”, aldus Karg.
Hij benadrukte, dat het niet verboden is als buitenlanders in Surinaamse wateren vissen, zolang ze zich houden aan de vergunningsvoorwaarden.
Die houden onder andere in dat de vis die in Suriname gevangen wordt, aangeleverd en verkocht moet worden aan Surinaamse bedrijven.
‘’De Surinaamse bedrijven kunnen de vis dan bewerken en exporteren, waardoor Suriname het voordeel heeft van de vis die afkomstig is, van zijn eigen natuurlijke hulpbron.’’
Het verschil met de Guyanese vissers is dat die houden zich niet houden aan de Surinaamse wetgeving. Karg zegt, dat uit statistieken is gebleken, dat Guyana drie maal zoveel vis exporteert als Suriname, terwijl de visgronden in Guyana al jaren zijn uitgeput. “Het is Surinaamse vis die gestolen wordt. Ze vissen hier en nemen alles mee naar Guyana. Ze komen, ze roven en ze gaan weg”, aldus Karg.
“De uitspraken van de Guyanezen, met name dat Surinamers ze bedriegen en bestelen, zijn gewoon onzin. Zij zijn de dieven. Het meest kwalijke is dat we terug moeten gaan naar de oorsprong, hoe het komt dat de Guyanezen om hun gezin te onderhouden, komen stelen en roven in onze wateren”, aldus Karg.