‘Uitspraken Guyana kunnen vergaande gevolgen hebben voor Suriname’

‘’De uitspraken die het buurland Guyana in de afgelopen periode heeft gedaan, kunnen vergaande gevolgen hebben voor Surinam-e’’, zegt bestuurskundige August Boldewijn, desgevraagd aan de krant.  De Guyanese regering stelde kortelings, dat Suriname ‘’onbetrouwbaar en corruptief’’ is. Volgens Guyana, heeft Suriname beloofd visvergunningen te verstrekken aan Guyanese vissers. Suriname stelt zich op het standpunt dat er geen enkele belofte gedaan is, doch president Irfaan Ali en vicepresident Bharrat Jagdeo, zeggen dat er wel degelijk een toezegging gedaan is en dat het te lang duurt om zaken gedaan te krijgen. Jagdeo stelde, dat het nu tijd is dat Guyana ‘’hardball’’ speelt richting Suriname.

Wat er beweerd wordt, hoeft volgens Boldewijn, niet op de waarheid te berusten, maar kan gevoelig genoeg zijn om banden te schaden. Boldewijn: ‘’De buitenlandse samenwerking van Suriname kan een grote deuk ervaren door deze uitspraken. Het is begrijpelijk, dat Guyana op één of andere manier druk wil uitoefenen op Suriname. Echter is dit niet de manier.‘’ Het is volgens Boldewijn nu moeilijk te achterhalen, waarom de Guyanese regering zoveel haast zet achter het krijgen van de visvergunningen. Daarnaast is volgens Boldewijn nooit gepresenteerd wat beide staatshoofden, Chandrikpersad Santokhi en Irfaan Ali, overeen zijn gekomen. ‘’En dat is het gevaarlijke in deze kwestie. Wanneer je beloftes doet, moet je deze schriftelijk vastleggen, zodat wanneer zich bepaalde zaken voordoen, je terug kan vallen op wat er inderdaad overeen is gekomen.’’ Toch vindt Boldewijn, dat een diplomatiek gesprek gevoerd moet worden tussen beide landen over deze kwestie.

‘’Suriname moet duidelijk maken, dat het zwaar protesteert tegen deze manier van werken van Guyana.‘’

Waarom Guyana zo aandringt op de visvergunningen, is Boldewijn niet helemaal duidelijk, maar het kan volgens hem, te maken hebben met relatie tussen Guyana en Venezuela.

‘’Guyanese vissers die illegaal in Venezolaanse wateren opereren, worden opgepakt. Dit maakt het ontplooien van hun activiteiten wat moeilijker. Dus op een of andere manier moeten ze een vergunning van Suriname krijgen.‘’

door Orsilia Dinge

 

More
articles