TotalEnergies E&P Suriname, Suriname Branch heeft een optie uitgeoefend om het boren van één extra put in Blok 58 voor de kust van Suriname toe te voegen aan de werkomvang van het boorschip Maersk Valiant. De contractverlenging zal naar verwachting beginnen in januari 2023, in directe voortzetting van de huidige werkomvang van het boorschip, met een geschatte duur van 100 dagen.
De contractwaarde van de uitbreiding bedraagt circa USD 24,7 miljoen, inclusief geïntegreerde diensten en een vergoeding voor het gebruik van managed pressure Drilling. De Blok 58-partners zeiden in augustus, dat de boorinstallatie naar het Sapakara-veld zal verhuizen om een tweede taxatiebron te boren in Sapakara South, waar de joint venture eind vorig jaar een succesvolle stroomtest heeft uitgevoerd. Dit volgt op exploratieboringen bij de Dikkop-bron die in het beoogde interval watervoerende zandstenen aantroffen. De put is sindsdien afgesloten en verlaten.
In juni dit jaar maakte TotalEnergies E&P Suriname, exploitant van Block 58 bekend, dat zij de Maersk Valiant veilig heeft gesteld om in het derde kwartaal nog een put voor de kust van Suriname te boren. De uitbreiding omvat geïntegreerde diensten en een vergoeding voor het gebruik van gestuurde drukboringen.
Tot dusver hebben de Blok 58-partners – TotalEnergies 50 procent en Apache Corp.
(50%) – vijf ontdekkingen gedaan bij de bronnen van Maka Central, Kwaskwasi, Sapakara West, Keskesi en Krabdagu. De Amerikaanse multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener Morgan Stanley, had in 2020 gezegd dat de modellering van Blok 58 in Suriname laat zien, dat het een potentiële 6,5 miljard vaten olie-equivalente hulpbronnen bevat die in zeven fasen kunnen worden ontwikkeld. Twee van de vijf ontdekkingen werden gedaan na het modelleren van Morgan Stanley. Apache was aanvankelijk de exploitant van het blok, maar in januari vorig jaar werd bekend dat het exploitantschap werd overgedragen aan TotalEnergies. Blok 58 maakt zich op om het offshore kroonjuweel van Suriname te worden. Suriname streeft ernaar een weerspiegeling te zijn van de vele ontdekkingen die voor de kust van Guyana zijn gedaan in het Stabroek-blok, geprezen als de grootste olie- en gasvondst in twee decennia.