Jagdeo over intimidatie van Guyanese vissers:

‘Surinaamse bedrijven krijgen wederzijdse behandeling’

De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo, heeft de Surinaamse autoriteiten gewaarschuwd en gesteld, dat de kwestie van de intimidatie van Guyanese vissers door Suriname en de voortdurende weigering om vergunningen te verlenen, onder de aandacht zal worden gebracht van de Caribische gemeenschap (CARICVOM). Jagdeo waarschuwt dat Guyana deze behandeling ook kan beantwoorden. Hij legde deze verklaring afgelopen vrijdag af in het Port Mourant Community Centre Ground en het Skeldon Community Centre Ground, waarbij honderden mensen, waaronder vissers, aanwezig waren. Volgens Jagdeo is de blootstelling aan de corrupte praktijk van het huren van vergunningen een belangrijke factor in de moeilijkheid waarmee ze worden geconfronteerd bij het verkrijgen van vergunningen voor de vissers. ‘’Dit is niets meer dan vergelding’’, merkte Jagdeo op. Hij waarschuwde dat Guyana zijn standpunt zal verharden als de oneigenlijke behandeling voortduurt. ‘’We weten dat ze de visserij in hun wateren controleren en dat ze het recht hebben om een ​​vergunning te verlenen aan wie ze maar willen. Maar we hebben in dit land ook het recht om op wederkerige basis zaken te doen met de Surinamers die hier zaken doen.‘’ Jagdeo benadrukte dat Guyana te lang op zijn teentjes heeft gelopen in de kwestie. Dit heeft volgens hem gemaakt, dat zaken nog niet gedaan zijn. ‘’Omdat we nu te lang op onze tenen rondlopen, merken we niets. We werken op diplomatiek niveau, maar de inzet van de Surinaamse regering lijkt het papier niet waard waarop het geschreven is.‘’ Omdat Guyana het olie- en gasknooppunt is, merkte Jagdeo op, dat Guyana op dezelfde manier kan reageren. Volgens Jagdeo zal de regering de oneigenlijke behandeling van haar lokale vissers door Surinaamse functionarissen, onder de aandacht brengen van Caricom. Het is volgens Jagdeo, tijd dat Guyana ‘hardball’ speelt richting Suriname.

‘’Net als bij Trinidad en Tobago, moeten we wederzijds gedrag gaan eisen. Zoals u onze mensen behandelt, zult u hier behandeld worden. Uw bedrijven, als u dit land binnenkomt, daar moeten we mee beginnen‘’, stelde Jagdeo. Aangezien Suriname deel uitmaakt van de Caricom, zegt Jagdeo een schrijven aan de Caricom te richten over deze kwestie. ‘’Allereerst moeten we de juiste route volgen. We zullen de Caricom hierover schrijven. Deze intimidatie van de vissers moet stoppen. We kunnen ze niet op bilaterale basis vertrouwen om dit probleem op te lossen. We hebben te veel verplichtingen die niet zijn nagekomen. Onze strategie moet dus veranderen‘’, benadrukte Jagdeo.

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, verduidelijkte dat er niet geaccepteerd zal worden dat Surinaamse ondernemers in Guyana gediscrimineerd worden. Volgens Ramdin hebben Surinaamse ondernemers, conform de Guyanese wetgeving, zaken afgehandeld. Het zou volgens hem niet eerlijk zijn, dat ze dan toch onheus worden behandeld. Ramdin verklaarde, dat hij het gevoel heeft dat Guyana niet de juiste informatie over deze kwestie. ‘’Dat gevoel hebben wij. De Guyanse autoriteiten zijn naar mijn perspectief, onvoldoende geïnformeerd. En als zodanig, dat misschien zelfs wij niet goed genoeg zijn geïnformeerd. Maar dit moet dan op een rustige manier uitgelegd worden in een vergadering. Ook de nodige experts moeten hierbij betrokken worden‘’, zei Ramdin.

(Bron: guyanatimesgy, DagbladDeWest)

More
articles