Derek Ramsamooj, opiniepeiler en politiek analist uit Trinidad, is afgelopen woensdag gearriveerd in Port of Spain. Minder dan een week geleden, heeft de rechtbank in Suriname bevolen, dat zijn paspoorten aan hem worden overhandigd. Ramsamooj, die over een Trinidadiaans en Brits paspoort heeft, werd in oktober 2020 standrechtelijk vastgehouden in Paramaribo en mocht het land niet verlaten sinds zijn vrijlating.
Ramsamooj lijdt aan diabetes, hypertensie en een hartziekte. Bij zijn aankomst op Trinidad, stond hij verslaggevers te woord en zei dat het hem nog steeds verbaast, dat het 700 dagen heeft gekost om toegang te krijgen tot medische zorg. Ramsamooj zegt dat naast zijn gezondheid, het voor hem van groot belang is dat het juridische proces om zijn naam te zuiveren, zo snel mogelijk wordt afgerond.
Advocaten die Ramsamooj vertegenwoordigen, hadden Suriname en de Caribische Gemeenschap (CARICOM) tot 31 augustus de tijd gegeven om ervoor te zorgen dat Ramsamooj medische behandeling in het buitenland mag zoeken of bereid is om gerechtelijke stappen te ondernemen voor het Caribische Hof van Justitie (CCJ). De brief van negen pagina’s is gestuurd aan de secretaris-generaal van de Caricom, dr. Carla Barnett en regionale premiers. Advocaat Justin Phelps van de Bethany Chambers in Trinidad, zei dat hun cliënt al vanaf oktober 2020, standrechtelijk wordt vastgehouden in Suriname.
Zijn computer, telefoon en paspoort werden in beslag genomen door het Openbaar Ministerie.
Ontkent beschuldigingen
Ramsamooj wordt door de Surinaamse autoriteiten verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, fraude en heeft gehandeld in strijd met de Anti-corruptiewet. Maureen Nibte, zijn advocaat, zegt dat haar cliënt al deze beschuldigingen ontkent. Hij zou opiniepeilingen hebben gedaan voor de NDP en zou toen voor zijn verdiensten zijn uitbetaald door de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB). Nibte: “Hij ontkent dat en geeft aan dat hij inderdaad is betaald door de SPSB, maar dat hij werkzaamheden heeft verricht voor de toenmalige president van het land, Desiré Bouterse.
Country risk analyses
Ramsamooj had voor de SPSB klantenonderzoeken uitgevoerd en enquêtes onder bankmedewerkers. Daarnaast had hij twee Country Risk Analyses gemaakt van Suriname.
De activiteiten werden betaald door de financiële instelling. Ramsamooj werkte ook samen met strategische partners in Suriname om op verzoek van Suriname, in februari 2019 de wereldwijde conferentie over ‘Deforestation’ te creëren en te beheren. De politie zei dat zijn facturen voor dit werk “frauduleus” waren.
Ex-president Desiré Bouterse is in maart 2021 gehoord als getuige in de zaak van Ramsamooj. Bouterse werd geconfronteerd met diverse verklaringen, waarbij Ramsamooj in opdracht van Bouterse, opiniepeilingen zou hebben verricht. Volgens Bouterse, heeft Ramsamooj in opdracht van de SPSB werkzaamheden verricht. Bouterse heeft toen verklaard, dat hij als president geen opdracht heeft gegeven om een Country Risk Analyse te maken. Ramsamooj heeft een aantal rapporten gemaakt en onderzoeken gedaan voor de ex-president.
Alle rapporten heeft Ramsamooj op verzoek van de ex-president gemaakt en ook aan hem aangeboden. De opiniepeilingen zou hij hebben gedaan voor de NDP en vervolgens is hij voor zijn verdiensten uitbetaald door de SPSB. Volgens advocaten is het zo, dat indien Bouterse de opdracht zou hebben gegeven, er een missive moest zijn. Uit betrouwbare bron hebben wij toen ook vernomen, dat Ramsamooj in het jaar 2017 bijna USD 100.000 in rekening heeft gebracht bij de SPSB voor de kosten van surveys en applicaties ten behoeve van de toenmalige regering. Vervolgens bracht hij in 2018 ongeveer Euro 300.000 kosten in rekening voor de voorbereiding van een conferentie in het kader van ‘Deforestation’. Dit wordt ook onderzocht door het Openbaar Ministerie.