Guyana: ‘Binnenkort overleg met Suriname om visserijproblemen aan te pakken’

De afgifte van de broodnodige visvergunningen aan Guyanese vissers blijft ondanks de belofte van Suriname, vertraging oplopen. De Guyanese president Irfaan Ali, zegt dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen binnenkort bijeen zullen komen om de kwestie op te lossen. Suriname was overeengekomen om tegen januari 2022, 150 SK-visvergunningen af te geven aan Guyanese vissers. Deze vergunningen worden verleend aan schepen om te vissen in de offshore-zone langs de kust van Suriname.

Op basis van mediaberichten, heeft de Guyanese regering te maken gehad met enige tegenwerking vanuit de particuliere sector. Enkele uren nadat de Guyanese regering een krachtige verklaring aflegde, waarin ze erop aandrong om de beloofde vergunningen te krijgen, vertelde president Ali, dat er enige vooruitgang is geboekt in deze kwestie. ‘’Die kwestie wordt opgelost, terwijl ik met u spreek. We hebben afgesproken, dat er de komende twee weken een bijeenkomst op hoog niveau zal plaatsvinden. Niet alleen de huidige problemen, maar de vergunningen zelf en hoe we dit vraagstuk op de lange termijn aanpakken‘’, aldus het Guyanese staatshoofd.

Volgens president Ali zullen de twee ministers van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin (Suriname) en Hugh Todd (Guyana), elkaar ontmoeten en deze kwestie verder bespreken. Surinaamse autoriteiten beweren dat er verschillende vergunningen zijn verleend aan Guyanese vissers, maar dit moet nog worden geverifieerd en zal naar verwachting deel uitmaken van de besprekingen tussen de twee ministers.

Tijdens een recent bezoek aan Suriname, sprak News Room met Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA). Karg maakte duidelijk, dat hij zich verzet tegen het verlenen van de vergunningen. Zijn verzet vloeit niet alleen voort uit de Surinaamse wet, maar hij maakt zich – net als veel andere belanghebbenden – zorgen over overbevissing. Terwijl minister Ramdin eerder zei, dat deze visvergunningen geen belemmering vormen voor de ‘’strategische’’ Surinaams-Guyanese betrekkingen. Hij erkende echter dat er enkele ‘’ingewikkelde problemen’’ zijn rond de vergunningen.

(Bron: NewsRoom)

More
articles