Chinese aannemers tonen enorme belangstelling voor bouw Corantijnbrug

Vijf van de zes bieders die reageerden op de Expression of Interest (EOI) van het ministerie van Openbare Werken voor de bouw van een brug over de Corantijnrivier, zijn Chinese bedrijven. De biedingen werden dinsdag geopend op het kantoor van de National Procurement and Tender Administration Board (NPTAB). De volgende bedrijven toonden belangstelling: China Road & Bridge Corporation, Joint Ventures, China Railway Construction Caribbean Company Limited & China Railway Construction, Bridge Engineering Bureau Group Company Limited, China Gezhouba Group Corporation (CGGC) in joint venture met CEIG, China Overseas Engineering Group Co. Ltd (COVEC) in joint venture met China Railway Eryuan Engineering Group Co. Ltd (CREEC), & China Railway First Group Co. Ltd (CRFG), China Harbor Engineering Company Limited en Ballast Nedam uit Nederland.

De brug over de Corantijnrivier, een project waaraan zowel de regering van Suriname als Guyana participeren, zal worden gebouwd met behulp van het Design, Build, Finance, Operate and Maintain-model (DBFOM). Dit gebeurt in een Publiek Private Samenwerking (PPS) regeling. Volgens een bekendmaking van het ministerie van Openbare Werken, zal de brug Moleson Creek in Guyana verbinden met South Drain via Long Island. De verwachte schepen kunnen 47.000 ton eigen gewicht hebben, de brug heeft een horizontale doorvaarthoogte van 100 meter en een verticale doorvaarthoogte van 43 meter, en een levensduur van 100 jaar.

Haalbaarheidsstudie

Aannemers die op de EOI reageerden, moesten in hun biedingsdocument conceptueel ontwerp, voorlopige kostenberekeningen en voorstellen opnemen om de lokale inhoud te maximaliseren, inclusief lokale bedrijven, leveranciers en arbeidskrachten uit beide landen. In mei ondertekende de Guyanese minister van Openbare Werken, Juan Edghill, samen met de Surinaamse minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, het contract voor de haalbaarheidsstudie en het ontwerp van de brug met het adviesbureau WSP Caribbean Limited, een bedrijf uit Trinidad. Het contract werd toegekend aan WSP Caribbean voor een bedrag van 2 miljoen dollar en zou een looptijd hebben van zeven maanden. Edghill zei bij de ondertekening, die werd gehouden in Suriname, dat de brug meer is dan alleen een infrastructuurproject. “Het is een visie voor de verdere ontwikkeling van twee naties die wordt gerealiseerd. Ontwikkelingsbeoefenaars zijn het erover eens dat bruggen de belangrijkste aanjagers zijn van economische activiteit, die zorgen voor een grotere efficiëntie van de handel, snelle uitwisseling van ideeën en snelle toegang tot diensten voor degenen die ze het meest nodig hebben.”

Chinese bedrijven

In de Guyanese media wordt gesteld, dat het project naar verwachting begin volgend jaar wordt gegund. Nu de plannen voor de nieuwe rivierbrug snel evolueren, wil het ministerie van Openbare Werken in Guyana, ook doorgaan met de upgrade van de Demerara-snelweg aan de oostkust. Tijdens de opening van de aanbestedingen afgelopen vrijdag, waren twee bedrijven – China Harbor Engineering Company Limited en China Railway First Group Co. Limited – de enige bedrijven die een bod op het project hebben ingediend. Met dit project wil het ministerie in Guyana, fase twee van het wegverbredings- en verbeteringsproject van Annandale naar Mahaica voortzetten en ook werken uitvoeren aan de spoordijk van Sheriff Street naar Orange Nassau.

Contract van USD 2 miljoen

Suriname en Guyana tekenden op woensdag 4 mei, een contract voor haalbaarheidsstudies om financiering, verkeersstromen en tol- en andere inkomsten genererende opties te bepalen. Dit brengt beide landen een stap dichter bij de bouw van een brug over de Corantijnrivier.  Het contract van USD 2 miljoen met WSP Caribbean, zorgt ervoor dat de onderzoeken in de komende zeven maanden worden uitgevoerd. De verschillende onderzoeken zijn gericht op het bepalen van het beste design, build, finance & operate model voor de Corantijnbrug door middel van een Publiek-Private Samenwerking (PPS).

 

More
articles