AZP-directeur: Staking beëindigd maar zorgen nog levensgroot

Algemeen directeur van het AZP tevens voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad, Claudia Redan, heeft verklaard dat de staking van de bond in het AZP, is beëindigd, maar het ziekenhuis nog steeds te kampen heeft met grote problemen. “De ziekenhuizen hebben hoofdpijn door de hoge koers, en schaarste aan girale dollars. “We zitten midden in de onderhandeling met verzekeraars, en de kosten blijven maar oplopen”, aldus Redan.

Zij verklaarde dat het personeel nog steeds te kampen heeft, met diverse tekorten voor wat betreft medische verbruiksartikelen. “Wij zijn zeer ingenomen met het besluit van de regering, 100 miljoen vrij te maken voor de sector”, aldus Redan. Ze verklaarde, dat dit bedrag is bestemd voor ziekenhuizen, het Bureau Geneesmiddelen Voorziening Suriname, en nog enkele instellingen. “De wisselkoers genoteerd door de Centrale Bank van Suriname, blijft dagelijks stijgen en staat nu op SRD 26.65 voor de US-dollar”, aldus Redan.

“De ziekenhuizen moeten nog steeds crisismanagement toepassen, om het hoofd boven water te kunnen houden”, aldus Redan. Ze benadrukte dat er constant overleg is tussen de ziekenhuizen en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. “De discussie met betrekking tot de ‘brain drain’ in de zorgsector, is ook hoog op de agenda van de ziekenhuizen én de regering’’, benadrukte Redan.

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft informatie vandaag met journalisten gedeeld, voor de aanvang van de reguliere vergadering van de ministerraad. Ramadhin merkte op, dat hij tevreden is met het besluit van de rechter. Vanmorgen verschenen beide partijen in het conflict voor de rechter.

De directie van het AZP en de leiding van het ministerie van Volksgezondheid, hebben het kort geding tegen de Algemene Bond van Personeel in dienst van het Academisch Ziekenhuis (ABPLAZ), aangespannen. Ramadhin verklaarde, dat de stap naar de rechter niet zomaar is gezet. “De beslissing van de rechter is dat de acties direct opgeheven moeten worden. “En de bond heeft verklaard dat die bereid is om de acties op te heffen”, aldus Ramadhin. Hij verklaarde dat de bond eerlijk heeft toegegeven, dat hij ziet dat de minister probeert stappen te zetten, om zaken gedaan te krijgen, en ook ziet wat de financiële uitdagingen zijn.

Ramadhin verklaarde ook, dat de bond graag duidelijkheid wil over al hetgeen het personeel te wachten staat. Ramadhin zei dat er primair, vanwege de nieuwe loonreeks die de bond heeft gevraagd, een scheefgroei zou ontstaan bij salarissen in de zorgsector. “Hierdoor zou er meer onrust ontstaan, bij de andere groepen in deze branche. “De rechter heeft dit naar zeggen van de functionaris, ook beaamd. “De rechter heeft gesteld, dat de door de bond voorgestelde verhoging niet gunstig is, en de samenleving op deze wijze onrecht aangedaan zou worden”, aldus Ramadhin.

Hij stelde, dat er een algemeen belang is in de zorgsector, ten aanzien van salarissen. Hij zei ook te begrijpen, dat er sprake is van een groepsbelang bij het AZP. “De wens is dat zaken zo snel mogelijk worden gehonoreerd”, aldus Ramadhin.

De advocaat van de bond, kon zich naar zeggen van de Ramadhin terugvinden in de motivering, dat zaken structureel moeten worden aangepakt. Hij stelde dat eerder al is gezegd, dat de problemen structureel moeten worden opgelost, en het wel minder gunstig is, dat de onderhandeling ten overstaande van de rechter heeft moeten plaatsvinden. Er is dus nu in goed overleg met elkaar afgesproken.

De bond is door de rechter gevraagd, het vertrouwen te schenken aan de regering om oplossingen te bedenken. ‘’De rechter heeft de regering erop gewezen, om door middel van een duidelijke tijdspanne afspraken te maken en die ook na te komen, waardoor mensen weten waar ze aan toe zijn, en ze niet verrast worden met allerlei zaken’’, zegt de minister.

More
articles