Kort geding tegen stakende AZP’ers

De directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft in overeenstemming met het ministerie van Volksgezondheid, een kort geding aangespannen tegen de vakbond van het ziekenhuis. Dit nadat de leden van de bond ervoor hadden gekozen, het werk volledig neer te leggen. Eerder gaf de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin aan, met ‘’harde maatregelen’’ te zullen komen, als het werk niet wordt hervat. Hij zei dat hij met de bond aan het onderhandelen is over de minpunten, en dat 80 procent van deze punten gerealiseerd is. Volgens de bewindsman, is er dus geen reden tot actie en mag de samenleving daar niet de dupe van worden.

Er wordt opheffing c.q. opschorting van de werkneerlegging geëist via de kortgedingrechter.

Partijen worden opgeroepen voor behandeling van het kort geding. Er zal getracht worden zaken door middel van dialoog op te lossen. Indien dit niet lukt, zal de rechter een uitspraak doen. Het personeel van het AZP wil uit het FISO-bezoldigingssysteem van de overheid stappen, en wenst dat verpleegkundigen en medici een eigen loonreeks krijgen. Echter kan volgens de minister niet aan deze eis worden voldaan, gezien de middelen daartoe beperkt zijn.

Ook specialisten verbonden aan het AZP, dreigen met acties. Volgens hen hebben zij tot nu toe geen geld ontvangen van het Staatsziekenfonds. Indien de regering volgens de specialisten niet ingrijpt, zullen er geen behandelingen meer worden uitgevoerd.

More
articles