IMF zal nog dit jaar twee tranches overmaken

President Chandrikapersad Santokhi heeft op maandag 5 september, vergaderd met het clusterteam van ministers en het IMF-team Suriname, inzake de update over de tijdslijn, de targets en de reviews. Naar aanleiding van de nieuwe economische realiteit in de wereld en de effecten hiervan op de Surinaamse economie, wenst de regering het overeengekomen programma op cruciale punten te heronderhandelen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, zegt dat Suriname de tranches 1 en 2, reeds heeft ontvangen van het IMF.

De tranches 3 en 4 kan Suriname in het laatste kwartaal van dit jaar verwachten. In de maanden oktober – november 2023, kan Suriname de tranches 5, 6, 7 en 8 tegemoet zien. Minister Achaibersing stelt dat de overmakingen vertraging hebben opgelopen, omdat de tijdlijn met betrekking tot de implementatie van de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW), is verschoven naar januari 2023. Aanvankelijk zou de BTW in juli 2022 moeten worden ingevoerd. De regering verduidelijkte aan het IMF, dat de hoge import-inflatie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die nog niet speelden ten tijde van het ontwerp en de ondertekening van de overeenkomst met het IMF, invloedrijke factoren zijn geweest voor dit besluit. Het IMF zal in de maand oktober 2022, de uitvoering van het herstelprogramma beoordelen en bepalen of de overmakingen gedaan zullen worden.

More
articles