Schaarste aan basisgoederen door gebrek aan beschikbaarheid USD’s

Groothandelaar Arun Hindori heeft verklaard, dat momenteel enkele basisgoederen schaars zijn, omdat de importeurs niet over Amerikaanse dollars kunnen beschikken, om de goederen te kunnen bestellen. Hindori verklaarde, dat Amerikaanse dollar bijna niet te krijgen is op de markt, of voor een koers van bijna SRD 27 USD 1. “Hierdoor zijn de meeste importeurs in de afgelopen tijden, niet in staat geweest goederen te importeren”, aldus Hindori. Hij verklaarde, dat bepaalde importeurs goederen in kleine hoeveelheden hebben besteld, omdat zij er niet zeker van zijn of deze verkocht zullen worden, door de hoge koers, die leidt tot hoge prijzen van producten. “Door deze ontwikkelingen maak ik me zorgen om de importbedrijven, en de Surinaamse samenleving”, aldus Hindori. Hij zei, dat in de afgelopen dagen, er een schaarste in de winkels is te merken van aardappelen, uien en blom. Volgens Hindori zijn de meeste importeurs nu genoodzaakt, keuzes te maken tussen de goederen, die geïmporteerd zullen worden. “De importeurs kiezen nu ervoor basisgoederen te importeren in plaats van luxegoederen, dus bepaalde luxegoederen zullen niet meer te vinden zijn, maar tenminste zijn de meeste basisgoederen mag wel te vinden”, aldus Hindori.

Volgens Hindori, is er enkele weken terug een gesprek geweest over deze kwestie, met de regering. “In dezen met de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Maar er is vooralsnog geen oplossing gevonden voor deze kwestie”, aldus Hindori. “Het enige wat we willen, is de beschikbaarheid van USD’s, en liefst op basis van een stabiele koers, maar we wachten nog steeds op een oplossing”, aldus Hindori.

Volgens Hindori is de situatie zo ernstig, dat als er geen verandering komt, bepaalde importbedrijven failliet zullen gaan. “Dagelijks zitten importeurs met de handen in het haar over deze situatie”, aldus Hindori.

‘’Ook Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname, zegt dat het tekort aan USD’s verontrustend is, omdat Suriname een importland is, en de importeurs hebben de USD’s nodig om de goederen in te voeren”, aldus Hindori. “Dit betekent dat er minder geïmporteerd zal worden, wat ertoe zal leiden dat er minder producten te vinden zullen zijn op de schappen. Dit kan sowieso ook leiden tot schaarste van bepaalde goederen”, aldus Hindori.

More
articles