Fraude van USD 1.4 miljoen bij Staatsolie geconstateerd

De Integrity Committee van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. kreeg in oktober 2021, een melding over mogelijke onregelmatigheden betreffende een medewerker en een dienstverlener van Staatsolie bij het uitvoeren van werkzaamheden voor Staatsolie. Op vragen van De West met betrekking tot deze kwestie, laat Staatsolie weten, dat zij na de melding vervolgens aan de afdeling Internal Audit, het verzoek heeft gedaan om deze melding verder te onderzoeken. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode oktober 2021 t/m maart 2022.

Het onderzoek van de afdeling Internal Audit heeft uitgewezen, dat medewerkers van Staatsolie hebben samengespannen en handelingen hebben gepleegd met twee dienstverleners van Staatsolie, waarbij Staatsolie ernstig financieel is benadeeld. Deze Staatsolie-medewerkers, die verantwoordelijk waren voor de controle en het toezicht op zandleveringen en zgn. machine-uren, waaronder ook de juistheid van de onderliggende documenten en facturen, hebben het mogelijk gemaakt en meegewerkt dat deze dienstverleners facturen konden indienen en uitbetaald werden voor niet geleverde diensten van zandleveringen en zgn. machine-uren, welk bedrag tot nu toe is vastgesteld op ten minste USD 1.400,000 (een miljoen en vierhonderdduizend USD).

Bij afronding van het onderzoek is de directie van Staatsolie door de afdeling Internal Audit op de hoogte gesteld van de onderzoeksresultaten. De directie van Staatsolie is meteen hierna overgegaan tot het onmiddellijk ontslag van de betrokken Staatsolie-medewerkers wegens dringende redenen en de onmiddellijke beëindiging van de dienstverleningsovereenkomsten met de betrokken dienstverleners van Staatsolie. De RvC van Staatsolie is dienovereenkomstig geïnformeerd. Voor justitieel onderzoek van deze zaak, ter zake de enorme financiële schade en benadeling van Staatsolie, is er op donderdag 24 maart 2022 aangifte gedaan bij de politie te Groningen. Deze zaak is thans nog in onderzoek bij de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname.

More
articles