Registeraccountant Ron Wijnstekers, die sinds zijn pensionering bij KPMG in 2015, adviseur is van president Chandrikapersad Santokhi, heeft afgelopen week samen met Mahinder Sewgobind, een rapport uitbracht met betrekking tot de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), waarin onder andere het honorarium dat Prenobe Bissessur ontving voor de diensten die hij leverde aan het staatsbedrijf, aan de orde komt.
De redactie van De West heeft de hand weten te leggen op het rapport van Wijnstekers en Sewgobind. Op grond van het onderzoek naar de tijdverantwoording van Bissessur Legal, wordt in het rapport het volgende gesteld over het in rekening gebrachte tarief: “Het kantoor Bissessur heeft volgens de urenspecificatie 1.011,8 uren besteed aan het project. Het kantoor heeft een bedrag van euro 122.500 (excl. BTW) gedeclareerd bij cliënt SLM. Dat komt neer op een honorarium van euro 121 per uur dat kantoor Bissessur effectief voor deze opdracht heeft gehanteerd.’’
Honorarium
Het onderzoeksteam maakt in het rapport de vergelijking met de Surinaamse advocaat mr. Best, die betrokken is in het project en een honrarium hanteert van euro 225 per uur, terwijl de Nederlandse advocaat, een honorarium van euro 300 per uur hanteert.
“Het team van advocaten heeft de werkzaamheden zodanig samengesteld, dat het productiewerk bij het kantoor Bissessur ligt, terwijl het kantoor van mr. Jongepier de stukken beoordeelt vanuit zijn ervaring op het gebied van insolventierecht en het kantoor van mr. Best meekijkt op basis van inzichten die anders kunnen zijn in het Surinaams recht in vergelijking met het Nederlands recht”, aldus het rapport.
Nederlandse advocatenwet
Wijnstekers en Sewgobind hebben in hun onderzoekstraject de vraag gesteld of er sprake is van wilsgebreken als dwaling en bedrog. “In de media wordt wel beweerd dat hij zich onterecht heeft geafficheerd als advocaat. Na zijn beëdiging op 25 februari 2022, werkt Bissessur als zelfstandig ondernemer-advocaat. Hij kan hierbij zelfstandig optreden als advocaat en is ook volwaardig advocaat. De Nederlandse advocatenwet maakt geen onderscheid tussen advocaten en advocaat-stagiaires, in tegenstelling tot de Surinaamse advocatenwet, hierdoor zou mogelijk de verwarring kunnen zijn ontstaan”, stellen de onderzoekers.
“Voor de eerste drie jaren is er echter een patroon; de patroon dient als klankbord en als begeleider voor de nieuwe advocaat, maar ook om aan de Orde van Advocaten verslag te doen over het functioneren van de advocaat in deze periode. De patroon speelt geen enkele rol in de relatie tussen advocaat Bissessur en zijn cliënten. Het is Bissessur niet verboden om buitenlandse cliënten (waaronder SLM) te adviseren als Nederlands advocaat”, aldus het rapport.
Bissessur Legal BV
Betreffende het track record van Bissessur, stellen Wijnstekers en Sewgobind het volgende: “Hoewel, en dat herhalen wij, partijen zijn inzet en de degelijkheid prijzen. Mr. Bissessur heeft ruim 1,5 jaar (2007 – 2008) gewerkt als compliance medewerker bij Equity Trust, waarbij hij het rationale van het opzetten van juridische structuren (voornamelijk securitisatie, M&A, en restructuring structuren) heeft beoordeeld. Hij heeft daarna ruim 3 jaren (2008 – 2011) gewerkt bij het internationale fiscalistenkantoor KPMG Meijburg op de afdeling Tax – M&A en Corporate Restructuring. Vervolgens heeft hij daarna ruim 2 jaren (2011 – 2013) gewerkt bij het internationale advocatenkantoor Baker McKenzie op de afdeling Tax – M&A, Corporate Restructuring en Supply Chain Tax Planning. Daarna is hij vanaf mei 2013 werkzaam geweest als zelfstandig jurist met een eigen kantoor, met een cliëntenportefeuille van vermogende particulieren en ondernemingen (waaronder multinationals). Op 25 februari 2022 is hij beëdigd als advocaat in Rotterdam en werkt hij als zelfstandig ondernemer Bissessur Legal BV.’’
Ondersteunende diensten
Op het gebied van financiële structurering, accountancy, fiscale gevolgen en de verrekenprijzencalculaties (transfer pricing), werd voorgesteld gebruik te maken van EY (wereldwijd) en Atlas (Nederland). Op het gebied van ondernemingsrecht, insolventierecht, luchtvaartrecht, arbeidsrecht en intellectueel eigendomsrecht, betreft het de volgende kantoren: Best Advocaten (Suriname), Bissessur Legal (Suriname en Nederland), New Amsterdam Legal (Nederland), OSK Advocaten (Nederland), White & Case (USA) en Bird & Bird (Engeland). Voorts werden de volgende ondersteunende diensten genoemd: APG (wereldwijd, sales en revenu management), Esther Dorpmans (HRM en Internal Control) en The Back Lot (strategische communicatie). Deze kantoren zo was de opzet, begeleiden het herstructureringstraject en diende het Crisis Management Team (CMT) van advies. Aansturing vond ook plaats door het CMT. Het CMT werd gevormd door: mevrouw X.J. Jesserun (president-commissaris) en de heer P.M. de Haan (CEO van de SLM). Het toezicht en de voortgangsbewaking op het CMT, werd gezien de aard en de omvang van de operatie breed opgezet. Een cluster van ministers werd belast met het toezicht.