Verschil van SRD 102 miljoen in jaarbalans Hakrinbank geconstateerd

Er is een verschil van SRD 102 miljoen geconstateerd, dat niet verwerkt is in het jaarverslag over 2020 van de Hakrinbank. Een van de aandeelhouders van de Hakrinbank, haalde tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de Hakrinbank dit verschil aan, waarna hij verwees naar het directieverslag. “Ik wil even inhaken op het directieverslag, want de heer Sheorajpanday had het over de coulantheid van de Hakrinbank tegenover klanten die het zo moeilijk hebben gehad, toch hebben ze beslag laten leggen op de activa van de SLM. Hoe zit dat in elkaar, want die coulantheid is kennelijk dan weg”, aldus de aandeelhouder Liauw Kie Fa tegen de directie. Verder stelde hij, dat de directie gewag heeft gemaakt van de schuld van de SLM op pagina 29 in het verslag en dat deze kwestie heeft geleid tot voorziening, maar hoe groot die voorziening is geweest, staat volgens Liauw Kie Fa,nergens in het verslag.

Verschil

“Mevrouw Keerveld had het erover, dat bij de overgang naar IFRS er herschrijving is geweest van het verslag van 2019 die op basis van Gaap was, wat ertoe heeft geleid dat IFRS een ander resultaat geeft en dat is een verlies van SRD 56 miljoen.

Het verschil tussen die twee bedragen uit het jaarverslag van 2019 en 2020 is SRD 102 miljoen. Waar is dat bedrag verantwoord, dat wordt niet aangegeven in het verslag”, vroeg Liauw Kie Fa aan de Raad van Commissarissen (RvC) en de directie van de bank.

De directie heeft vervolgens getracht duidelijkheid te brengen en gaf aan, dat het verschil niet één op één teruggevonden zal kunnen worden. “We hebben niet alle cijfers die op basis van Gaap waren laten zien in de IFRS-analyse. We hebben alleen de key figures genomen”, aldus de CFO van de Hakrinbank, Magalie Loswijk-Keerveld. Volgens haar zijn er in het jaarverslag de voorzieningen met de grootste impact te zien en dat zijn de voorzieningen op de staat. “Het krediet dat wij hebben verstrekt aan de staat en de voorzieningen die wij daarop moesten nemen die wij hebben getroffen, is vermeld”, aldus Loswijk-Keerveld.

Gaap en IFRS

Liauw Kie Fa zei, dat hij de aanpassingen wel begreep, maar het eigen vermogen van de bank zakt van driehonderd zoveel miljoen volgens Gaap en dan wordt 287 miljoen volgens IFRS. “Je eigen vermogen kan alleen maar verminderen of vergroten middels inhouding van de winst, of u hebt verloren als die kleiner wordt. Dit verlies van SRD 102 miljoen is nergens verantwoord in het verslag.  Er staat alleen een constatering, maar waar het bedrag is verantwoord, staat nergens in het verslag”, benadrukte Liauw Kie Fa.

Kop en staart

Volgens Loswijk-Keerveld, heeft de correctie die gemaakt is in het eigen vermogen, puur betrekking op de hyperinflatie, omdat de koopkracht is verslechterd dan moet die overwerken in de cijfers en dat zien we terug in de agioreserves. “Alle correcties die hebben plaatsgevonden hebben een doorwerking”, stelde de CFO. Liauw Kie Fa bleef volharden dat de verantwoording van die SRD 102 miljoen of in het jaarverslag van 2019 zou moeten zijn of in de jaarrekening van 2020. “De balanscontinuïteit zoals we het noemen, stelt dat kop en staart moeten kloppen. Als er een verschil is dat nergens is verantwoord, vraag ik mij af wat de accountant ervan vindt. Ik heb ook commentaar op het auditverslag, want op twee plaatsen heb ik gezien, dat zij hun verantwoordelijkheid afschuiven naar de directie. Zij zeggen, ‘het management vindt iedere keer, dat de voorziening genoeg is’’, maar zij zeggen niet wat zij zelf ervan denken”, aldus Liauw Kie Fa.  “Ook met betrekking tot de voorziening die getroffen moest worden in het kader van de geldzending van euro 19,5 miljoen die door het Nederlandse Openbaar Ministerie in beslag is genomen, zegt de auditafdeling van de Hakrinbank in het jaarverslag: ‘Management vindt dat we geen voorzieningen moeten treffen, omdat onze advocaten hier vinden, dat we een sterke case hebben’, maar dat vinden de Hollanders ook, want ondanks het vonnis, hebben zij dat geld gewoon vastgehouden. Ook met betrekking tot de schuld van de SLM, is er geen verantwoordelijkheid genomen op dat stuk”, stelde aandeelhouder Liauw Kie Fa.

More
articles