Gisteren werd in het parlement de wetswijziging van de vigerende zegelwet aangenomen met 36 stemmen. Met deze wijziging worden de kosten voor familieoverdracht van gronden verlaagd naar ½ procent, terwijl de zakelijke overdrachtskosten zijn verlaagd van 7 naar 4 procent. Met de wetswijziging tracht het parlement verandering te brengen in de jarenlange slepende boedelkwesties, waarbij belanghebbenden niet in staat zijn de overdrachtskosten te betalen. Ook wenst men ouders in de gelegenheid te stellen, gronden tegen redelijkere tarieven over te dragen aan hun kinderen. Het wetsvoorstel werd ingediend door VHP-parlementarier, Asis Gajadien.
Ook collega parlementarier, Mahinder Jogi, kon zich vinden in dit wetsvoorstel. Volgens hem had dit allang moeten gebeuren. ‘’We leven in een moeilijke tijd en de regering wil de burgers tegemoet komen. Normaal betaalt men voor een perceeloverdracht tussen de 11% en 13% van de taxatiewaarde aan kosten. Dat is voor heel veel mensen onbetaalbaar. In deze 11 tot 13% is het overheidsaandeel 7%, 0,6% gaat naar MI Glis en de rest zijn de zogenaamde kosten, waarbij ook de notariskosten. Nu heeft de overheid bij familie-overdrachten, uit haar deel van 7%, een korting van 6,5% gegeven aan de burgerij. Die hoeft nu maar 0,5% aan de overheid te betalen. Voor andere overdrachten dan van families, zijn de overdrachtskosten ook verlaagd; van 7% naar 4%”, aldus Jogi.
Volgens de minister van Financiën, Armand Achaibersing, hebben de overige ministers meegewerkt om deze wetswijziging tot stand te brengen. ‘’De notaris heeft haar deel verlaagd van 3% naar 1,5%. De overheid van 7% naar 0,5%. MI Glis krijgt 0,6%. Kantoorkosten en kosten van overige diensten, en nog Omzetbelasting (OB) komen er nog wel bij, waardoor we op een kostentotaal van 4% tot 5,5% zitten”, aldus de minister.