Sewdien: ‘Tegenwoordig draait alles om voedselzekerheid en prijzen’

Minister Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft naar verluidt, vruchtbare gesprekken gevoerd tijdens zijn bezoek aan Barbados, voorafgaand aan zijn deelname aan het Agri-Investment Forum and Expo II te Trinidad. De bewindsman was op het eiland op uitnodiging van premier Mia Mottley.

“Tegenwoordig draait alles om voedsel zekerheid en de voedselprijzen in de wereld”, aldus Sewdien. Hij verklaarde  dat  samen met de ministeriele delegatie, enkele Surinaamse bedrijven afgereisd waren, zoals De Melkcentrale, Suriname American Industries Ltd (SAIL), Food and Agriculture Industries N.V.(FAI), en vertegenwoordigers van de Boeren Organisatie, waarbij er ook met hen, vruchtbare gesprekken zijn gevoerd.

Volgens de bewindsman, kan De Melkcentrale goede afzet vinden voor haar zuivelproducten en is er tevens grote belangstelling voor Surinaamse groenten en fruit. “De private sector pakt het van daaruit verder op en de overheid zal waar nodig de ondersteuning bieden”, aldus Sewdien.

Sewdien verklaarde ook, dat er gesprekken zijn gevoerd, met de minister van visserij van Barbados, waarbij de regering van Suriname haar ondersteuning en assistentie heeft toegezegd, op het gebied van visgronden en viskeuringen. “Suriname mikt vooral op de markt van Barbados”, zei Sewdien. “De export van vis en garnalen zal het goed doen, gezien de goede prijs en de kwaliteit, Suriname zal hiermee op korte termijn een aanvang maken”, aldus Sewdien. De bewindsman benadrukte voorts, dat Barbados op zoek is naar meer voedsel, en heeft zelf weinig landbouwgrond. “Suriname heeft de toezegging gedaan om gronden beschikbaar te stellen, aan boeren uit Barbados, voor onder andere het fokken van schapen”, aldus Sewdien. Hij verklaarde, dat ten aanzien van de Brokopondo overeenkomst die toentertijd getekend werd, tussen Suriname en Barbados er gesprekken gaande zijn, tussen de staatshoofden van beide landen, om een follow up te geven aan deze overeenkomst. Met de minister van Landbouw van Barbados wordt nu gekeken, hoe er continuïteit aan de overeenkomst kan worden gegeven.

More
articles