Volgens de voorzitter van de Bond Suriname Padieproducenten (BSP) Radjoe Bhikharie, heeft Suriname vanaf 1975 bepaalde politieke systemen gekend. Hij stelde, dat er verschillende ideologieën in de wereld zijn, een heleboel stromingen om het zo uit te drukken. “Wij zien, dat wij al jaren te maken hebben met een bepaald politiek systeem, waarbij steeds andere mensen overnemen en het zelfde politieke proces voortzetten, dat eigenlijk tot isolement van Suriname heeft geleid”, aldus Bhikharie.
Volgens Bhikharie, moet de politieke strijd een klassenstrijd worden waar de werkenden klasse, voordeel van kan hebben. Als er gesproken wordt over een progressief beleid, heeft Bhikharie het, over de sociale rechtvaardigheid, waarbij de inkomsten van de staat, in feite gelijk verdeeld moeten worden, en wel naar behoefte van de samenleving. “Het mag niet zo zijn, dat bijvoorbeeld de regeerders of beleidsmakers, van goede gezondheidsfaciliteiten genieten, en dat de staat zulks voor hen moet betalen, terwijl de samenleving die deel uitmaakt van de staat, voor het gelag moet betalen, en dat zij ook zelf voor haar zaken moet opdraaien. “Wij vinden dat het systeem niet zo moet werken waarbij de smalle schouders steeds voor het gelag moeten betalen, en de brede schouders dat niet hoeven te doen. Dat is het systeem waarvan ik denk dat het beter zou werken in Suriname ”, aldus Bhikharie.
Volgens Bhikharie is het de werkende klasse die de inkomsten voor de staat binnen brengt. “Wanneer je de arbeiders niet hebt, heb je ook geen productie. Als je geen werk hebt, zal je ook geen productie hebben. Wij willen juist dat er wordt geproduceerd. We moeten van een importeconomie naar een exporteconomie, waarbij je voor arbeid, zodanig een vergoeding moet toedienen”, aldus Bhikharie.
Voor de bewustwording naar de samenleving toe, is Bhikharie van plan een beweging op te starten. Hij vindt, dat de werkende klasse niet door de grillen van de kapitalisten aan haar lot, overgelaten mag worden. “Mensen die kapitaal hebben, denken dat zij de machtig zijn. Als de “kleine” man steelt wordt hij gelijk opgesloten, maar wanneer de invloedrijke persoon een groot bedrag ervandoor gaat, wordt het met de mantel der liefde bedekt. En dat soort situaties moeten wij niet hebben. We moeten gelijkwaardigheid hebben”, aldus Bhikharie.
Volgens Bhikharie moet het hele systeem aangepast worden, op basis van een sociaal, maatschappelijk en rechtvaardig geheel.