Offshore-productie van start zodra miljarden olie- en gasbronnen zijn bevestigd

Staatsolie bereidt zich voor om de komende periode op 60 procent van de offshore-blokken van ons land te veilen, te beginnen met een diepwaterronde in het vierde kwartaal van 2022. Het Guyana-Suriname-bekken is een van ‘s werelds meest veelbelovende grenzen voor olie-exploratie, vooral sinds een consortium onder leiding van Exxon Mobil meer dan 11 miljard vaten winbare olie- en gasbronnen heeft gevonden in buurland Guyana.

Suriname hoopt te beginnen met offshore-productie, maar heeft nog geen bevestiging van de geschatte miljarden olie- en gasbronnen na ontdekkingen door Europese, Aziatische en Amerikaanse bedrijven. “Specifiek, aan het einde van het jaar, zal er een aanbesteding zijn voor het diepe water, vooral in het oostelijke deel van de diepe offshore”, zei Staatsolie-directeur Annand Jagesar onlangs tijdens de Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS) 2022.  “We zijn erg enthousiast over de vooruitzichten om meer offshore-areaal vrij te geven. Voortbouwend op het succes van de ontdekkingen in Blok 58 en 52, is er substantieel werk verricht aan de gehele offshore-dataset op regionaal en blok specifiek niveau, wat benadrukt dat alle elementen van een werkend petroleumsysteem aanwezig zijn in het gebied zonder vergunning. We ondervragen de dataset zeer hard (interne, externe, wereldwijde experts) door onder andere een diepe analyse van de successen en mislukkingen.

Dit stelt ons in staat om de code te kraken”, zei Jagesar. Het meest opvallende nieuws dat naar voren kwam uit de Oil and Gas Summit die georganiseerd was door Suriname, werd geuit door de Vicepresident van Offshore bij Staatsolie, Glenn Corrie, dat 30 miljard vaten olie-equivalent wachten op ontdekking in het oliebekken van ons land. Momenteel heeft volgens Gorrie, slechts 40 procent van Surinames offshore olieblokken een vergunning, ongeveer 32 miljoen acres, waardoor meer dan 60 procent onaangeroerd en rijp met potentieel is gebleven. Tegen het vierde kwartaal zal 60 procent van het onontgonnen off-shore-areaal voor het grijpen liggen en Suriname streeft naar goede fiscale voorwaarden voor de ontwikkeling van zijn olie- en gasbronnen. In 2023 heeft Suriname ook nog een veiling gepland voor ondiep-waterblokken. “Het is een kans die je absoluut niet mag missen”, aldus Corrie. ‘’Dit potentieel moet worden ontsloten en wordt gezien als een game-changer voor Staatsolie en Suriname’’, zei Roy Shyamnarain, juridisch adviseur en belastingadvocaat voor Oil en Gas. Momenteel is Blok 58 de meest prospectieve licentie met tot dusver vijf belangrijke ontdekkingen die door Apache Corporation en TotalEnergies zijn gedaan. Flow testresultaten op een put, Krabdagu, wijzen op een olie-in-place bron van ongeveer 180 miljoen vaten. “Het ontsluiten van het potentieel van deze activa zou een transformatie zijn voor Staatsolie en de bevolking van Suriname”, aldus Shyamnarain.

In Suriname zijn Shell, APA Corp en TotalEnergies van plan om dit jaar vijf exploratieputten te boren, gericht op meer dan 2,5 miljard vaten winbare olie en gas, wat zou kunnen bijdragen aan de geschatte 6 miljard vaten aan hulpbronnen. Na ontdekkingen door TotalEnergies en APA in Blok 58, worden taxatieboringen verwacht voordat een definitieve investeringsbeslissing wordt genomen, terwijl er ook exploratieputten zullen worden geboord in de blokken 42, 52 en 53.

More
articles