Tijdens de gisteren gehouden openbare vergadering in De Nationale Assemblee, hebben verschillende parlementariërs een uitzetting van de regering gevraagd omtrent de uitgelekte documenten over de EBS en SLM op sociale media. Het gaat hierbij om een wurgcontract dat een adviseur van de president heeft getekend met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en een soortgelijk naar corruptie riekend geval bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS).
Het gaat in dezen om enorme bedragen die zijn uitbetaald aan personen in vreemde valuta. “We merken dat zaken van verschillende bedrijven op sociale media liggen. Dit terwijl van alles wordt gedaan deze bedrijven alsnog te redden. We doen een beroep op de regering om uitleg te geven aan het parlement betreffende deze kwesties”, aldus de fractieleider van de VHP, Asiskumar Gajadien.
Volgens Gajadien gaat het om een vrij ernstige situatie, die niet met een korreltje zout mag worden genomen. Gajadien zei dat ook de samenleving met vragen zit betreffende deze kwesties, en dat zij recht heeft op antwoorden. Ook NPS-parlementariër Gregory Rusland, maakte zich druk over de ontwikkelingen bij de SLM. Volgens hem wordt er van alles gedaan het bedrijf staande te houden, maar de functionarissen die het bedrijf zouden moeten redden, duwen het juist dieper de put in. Rusland zei dat zoals de zaken er momenteel voorstaan, er sprake is van conflict of interest. Hij eiste op grond hiervan, een uitleg van de regering betreffende deze kwestie. ‘’Er moeten onafhankelijke onderzoeken komen die niet beperkt blijven tot de SLM en de EBS’’, stelde Rusland. Alle andere parastatale bedrijven dienen volgens hem, ook onder de loep genomen te worden.
NDP-parlementariër Rabin Parmessar, zei meerdere keren aan de regering gevraagd te hebben naar documentatie over de verschillende bedrijven. Volgens hem is het belangrijk te weten, hoeveel mensen in dienst zijn genomen, voor hoelang en hoeveel zij zullen verdienen. ‘’Echter heeft de regering dit nog steeds niet gedaan.’’ Hij zegt dat in dezen weer eens gebleken is dat het Openbaar Ministerie heeft gefaald, omdat vanwege zijn fractie, brieven zijn gericht hierover. Waarnemend president Ronnie Brunswijk, zei dat de regering alle informatie opvraagt over deze zaken. Er zal een onafhankelijk financieel team onderzoek doen naar de procedures die gevolgd zijn. Het crisisteam dat bij de EBS reeds ingesteld is, zal onderzoek doen naar de informatie wordt of Leo Brunswijk, die president-commissaris tevens waarnemend directeur is, zijn eigen bedrijven heeft bevoordeeld.