Pompprijzen in september marktconform

De pompprijzen zullen volgens projecties tussen de SRD 25 en 30 per liter gaan bedragen. Deze marktconforme tarieven zullen vanaf september 2022 worden gehanteerd na de introductie van de ‘Oli Moni karta’, een initiatief van de regering. Eerder had de regering bekendgemaakt, dat de huidige pompprijzen ongewijzigd blijven tot de introductie van de Oli Moni karta. Met dit systeem maakt de regering de eerste grote stap in de richting van subjectsubsidie. Naar verluidt, zullen er ook andere sectoren volgen, waaronder stroom en kookgas. Volgens het ministerie van Financiën, zullen alleen personen die daadwerkelijk recht hebben op deze van vorm van subsidie, in aanmerking komen voor de Oli Moni karta.

 Oliemaatschappijen

SOL Suriname N.V., heeft onlangs in juli de algemene brandstoflevering aan de Surinaamse markt stopgezet. De oliemaatschappij had toen aangegeven, dat zij haar internationale en nationale leveranciers niet kon betalen, omdat zij niet over de nodige US-dollars kan beschikken. Vanwege de actie van de SOL, stonden er lange rijen automobilisten voor de Gow2 pompstations, omdat die nog wel nog brandstof verkochten aan het publiek. Er kwam binnen een paar dagen een oplossing in deze kwestie tussen de oliemaatschappijen, de regering en de Centrale Bank van Suriname. Overeengekomen werd om de pompstations weer te bevoorraden en te openen. Naar verluidt, hebben de oliemaatschappijen en de regering een akkoord bereikt en is er voorlopig een gedeeltelijke oplossing gekomen. President Chandrikapersad Santokhi zei dat er een regeling getroffen is om een gedeelte van de US-dollars beschikbaar gesteld te krijgen van goudexporteurs en de commerciële banken. Wij vernamen, dat dit bedrag bij lange na niet genoeg is om de volledige rekening van de olieleveranciers te voldoen.

Op basis daarvan hebben de oliemaatschappijen moeten onderhandelen met hun leveranciers om een regeling te kunnen treffen. Daardoor is er toen bewerkstelligd, dat de olieleveranciers wederom brandstof hebben geleverd.

Marktconform

Uit betrouwbare bron vernemen wij, dat de schuld bij de leveranciers van de oliemaatschappijen is opgelopen naar een paar miljoen USD. SOL Suriname N.V. had reeds in april dit jaar gesteld, dat ze niet meer onder de kostprijs producten zou verkopen en verzocht toen al de regering, de brandstofprijzen marktconform te maken. De redactie van De West vernam, dat de SOL toen ook al had gezegd, dat als de pompprijzen niet onmiddellijk worden aangepast, zij de kraan dicht zal draaien en geen olie meer zal leveren aan de pompstations. SOL stelde toen, niet van plan te zijn om de subsidie op brandstof te blijven voorschieten voor de overheid, die vanwege politieke redenen de olie onder de kostprijs blijft verkopen. De regering en de oliemaatschappij moeten conform de afspraken, de brandstofprijzen aanpassen volgens een overeengekomen prijscalculatiemethodiek. De nieuwe pompprijs moet minimaal op kostprijsniveau zijn en die is nu al hoger dan de huidige vastgestelde pompprijs.

More
articles