Milieucriminaliteit gekoppeld aan geglobaliseerd corruptiesysteem

Het rapport van de High-Level Working Group, getiteld: ‘Climate Change and Illicit Economic Activities’, is het derde deel van de Global Americans-serie over klimaatverandering in het Caribisch gebied. Het rapport is bedoeld om beleidsmakers, niet-gouvernementele actoren en het publiek te informeren over de brede reikwijdte van milieucriminaliteit in de regio en om inhoudelijke maatregelen voor te stellen om deze activiteiten te beteugelen. “Het Caribisch gebied heeft een uniek en divers milieu vol waardevolle levende en niet-levende hulpbronnen in zijn wateren, riffen en bossen. Illegale economische activiteiten die verband houden met het milieu, ook wel milieumisdrijven genoemd, vormen een grote uitdaging voor Caribische landen en bemoeilijken hun vermogen om de klimaatverandering aan te pakken”, aldus de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in de laatste editie van haar magazine INZICHT. De Financial Action Task Force (FATF) merkt op: “Het lage risico, hoge beloning karakter van milieucriminaliteit, zorgt voor een lucratieve en veilige bron van inkomsten voor criminelen.” Hiermee stelt de VES, dat er een belangrijke internationale dimensie is die milieucriminaliteit in het Caribisch gebied koppelt aan een geglobaliseerd corruptiesysteem dat wordt gebruikt door transnationale criminele organisaties (TCO’s) en is gestructureerd rond grote illegale geldstromen. “Vooruitgang in technologie, zoals digitalisering en crypto-currencies, hebben deze koppelingen vergroot en de anonimiteit van begunstigden vergroot”, aldus de VES.

Milieucriminaliteit

Voor Caribische landen is milieucriminaliteit sterk gericht op illegale houtkap, illegale goudwinning en handel in wilde dieren. “De risico’s van deze activiteiten omvatten ontbossing, landerosie, de vernietiging van lokale ecosystemen en de belemmering van de inspanningen om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) te bereiken, vooral die met betrekking tot het behoud van biodiversiteit en het beperken van klimaatverandering. Bijvoorbeeld bij illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IOO) visserij voor de Caribische kusten, vermindert de hoeveelheid wat er uit de zee kan worden geoogst. Hierdoor nemen de lokale vooruitzichten op werkgelegenheid, voedselzekerheid en economische diversificatie af. De effecten van deze illegale economische activiteiten kunnen ook doorsijpelen in lokale financiële systemen middels het witwassen van onrechtmatig verkregen financiële winsten. Voor veel landen is de omvang van illegale economische activiteiten echter groter dan de handhavingscapaciteit”, benadrukt de VES.

Illegale activiteiten

“De illegale activiteiten met betrekking tot goudwinning, houtkap en het stropen van wilde dieren, vinden grotendeels plaats in bossen, ver van het toezicht van de overheid. Belize, Guyana en Suriname zijn de landen waar het grootste deel van deze activiteiten is geconcentreerd. TCO’s en kleinere criminelen profiteren van poreuze grenzen en een gebrek aan samenwerking tussen overheden.

Milieucriminaliteit zoals illegale houtkap, illegale en niet aangegeven visserij, illegale mijnbouw, diefstal van ruwe olie en handel in wilde dieren en planten, dragen ongeveer USD 275 miljard per jaar bij aan de wereldwijde transnationale misdaad. Bovendien leiden milieucriminaliteit tot een verlies aan belastinginkomsten van miljoenen dollars voor nationale regeringen. Milieudelicten vormen ook een grote kans voor corruptie en het witwassen van geld. Het verband tussen milieucriminaliteit en financiering is belangrijk. Om transparantie en openbaarmaking te verminderen, zijn onder meer het gebruik van gecompliceerde bedrijfsstructuren, lege vennootschappen en netwerken van dekmantelbedrijven om legitieme en onwettige fondsen te combineren, toeleveringsketens te verduisteren en uiteindelijk eigendom te verbergen. Het netwerk van illegale economische activiteiten omvat ook wat experts ‘poortwachters’ noemen, of de juridische professionals, bedrijfsoprichtingsagenten, notarissen, bankiers en accountants die corruptie en criminele actoren in staat stellen de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen te vergemakkelijken”, aldus de VES.

More
articles