Op de route Guyana-Suriname, ook wel backtrack-route genoemd, moeten personen minimaal SRD 1000 neertellen om de oversteek te doen. Voorheen was het bedrag niet meer dan SRD 100, maar naar wij vernemen, creëren politieagenten via deze route de mogelijkheid voor smokkelaars. Deze informatie is door bronnen bevestigd die zelf gebruik maken van deze oversteek. Politieagenten moeten naar verluidt, ook betaald worden uit het voormelde bedrag.
Werkgroep Regulering Backtrack
In mei van dit jaar heeft districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie, de werkgroep Regulering Backtrack geïnstalleerd. Het doel is ervoor te zorgen dat zaken bij de backtrack te Corantijnstrand, zo ordelijk mogelijk plaatsvinden. Ook kreeg de groep als opdracht mee zo spoedig mogelijk een plan van aanpak op te stellen en te presenteren aan de regering. De werkgroep is in het leven geroepen nadat belanghebbenden, inclusief de plaatselijke boothouders, president Chandrikapersad Santokhi hadden benaderd om de backtrack-route te legaliseren. Op basis van het schrijven van de belanghebbenden en gesprekken, is toen besloten om de zaak op te pakken. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, werd belast met het plan van aanpak om te komen tot de ordening en regulering van de backtrack-route.
Volgens Ramdin komt er veel bij kijken in termen van de ordening, want er zijn verschillende diensten bij betrokken zoals de douane, immigratie, maar ook politie, defensie, volksgezondheid en er moeten noodzakelijke faciliteiten worden gecreëerd om te garanderen dat de uitvoering correct en probleemloos verloopt. Daarnaast stelde Ramdin toen, dat er ook overleg met Guyana moet worden gepleegd hieromtrent.