Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft gesteld dat ofschoon de besmettingen met het rotavirus vrij ernstig zijn, de situatie toch onder controle wordt gehouden door nauw overleg met het ministerie, de regering, de ziekenhuizen en de kinderartsen. Ramadhin vertelde dat geconstateerd is, dat door de versoepeling van de covid-maatregelen, men minder consistent is geworden met het handhaven van de handhygiëne. “Hiermee creëren we dus meer ruimte voor ziekteverwekkers om zich te doen herleven. Maar we hopen dat met het naleven van de adviezen, wij de keten van besmetting, zo snel als mogelijk kunnen doorbreken en een daling kunnen verwachten”, aldus Ramadhin. HIj verklaarde dat behalve kinderen, ook mensen met een lage immuniteit met name bejaarden, besmet kunnen raken met het rotavirus. De belangrijkste maatregelen die de regering nastreeft, is preventie en communicatie.
“Het is bekend dat dit virus goed voorkomen kan worden, als de handhygiëne en hygiënemaatregelen, nauw in acht genomen worden.” Ramadhin zei dat er met de deskundigen besproken is dezelfde methode als bij Covid-19 toe te passen, dat als je kind ziek is, het thuis moet blijven.
Uit een voorlopige analyse is volgens de bewindsman geconstateerd, dat het rotavirus, niets te maken heeft met watercontaminatie. Vanwege de leeftijdsgroep schijnt er volgens Ramadhin, ook geen probleem of verdenking te zijn voor wat betreft verontreinigde babymelk. “Er is sprake van een uitbraak van het rotavirus, waarbij er in de regio geen meldingen zijn van besmetting met het rotavirus. Het is puur een geïsoleerde aanwezigheid van het virus, waarmee wij te kampen hebben”, zei Ramadin.
Vaccinatie
Ramadhin stelde de mogelijkheid te bekijken om het rotavirus op te nemen in het Nationaal Immunisatie Programma (NIP). Ramadhin onthulde, dat we al geruime tijd over vaccins tegen het rotavirus beschikken, maar echter moet de toestemming voor het gebruik, nog verleend worden. “Zodra er groen licht is, zal het ministerie er alles aan doen vaccinatie tegen het rotavirus op te nemen in het NIP.” Ramadhin zei dat er momenteel wel een gebrek is aan Pentavalent vaccins. Hij benadrukte, dat Suriname niet het enige land is dat hiermee kampt. Volgens Ramadhin hebben internationaal en regionaal, veel meer ouders hun kinderen bij de ziekenhuizen aangemeld, waardoor er een verhoogde vraag is geweest naar de Pentavalent-vaccins. Vanwege de productiecapaciteit, konden de fabrikanten hierdoor niet aan de behoefte voldoen. “Echter zullen we op 22 augustus wederom voorzien zijn van voldoende Pentavalent-vaccins. We zullen die volledig beschikbaar hebben”, aldus Ramadhin.