In de Memre Buku Kazerne zijn er ruim 88 militairen bevorderd tot een naast hogere rang. De plechtigheid heeft plaatsgevonden op vrijdag 12 augustus. Defensieminister Krishna Mathoera heeft benadrukt, dat de bevorderingen geen gunst zijn. “Het is een administratieve afhandeling waarop ze wettelijk aanspraak maken. Het is wettelijk geregeld en welverdiend. Vandaag vervullen we onze plicht”, aldus de bewindsvrouw.
De toespraken van minister Mathoera en de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, Werner Kioe-A-Sen, hadden dienstbaar leiderschap als kernpunt. De bewindsvrouw zegt dat militairen die hun land en volk onbaatzuchtig en loyaal dienen, niet moeten wachten en verzoeken om een bevordering. “Ze moeten die op tijd krijgen en deze plicht rust op elke leidinggevende van het leger.” De minister zegt verder dat het voor leidinggevenden een plicht is om op te komen voor hun personeel. Kioe-A-Sen roept de leidinggevenden binnen het Nationaal Leger op om dienstig te zijn naar het personeel toe. “Ik geef u de opdracht om eerst naar uw personeel om te kijken in plaats van dat u trappen afloopt om uw eigen rechtspositie te regelen. Nogmaals, we moeten meer dienstbaarheid tonen”, aldus Kioe-A-Sen.
De waarnemend bevelhebber heeft ook stilgestaan bij het bureaucratisch systeem dat zorgt voor ontevredenheid, onbegrip en zelfs frustratie bij het personeel. Er zijn heel veel schakels waar voordrachten langs moeten gaan voordat er een beschikking of resolutie kan worden geslagen. Kioe-A-Sen benadrukt dat het democratisch systeem door mensen wordt gevormd. “En dit is nou juist voor mij het meest zorgwekkende. Het zijn wij mensen die er zelf voor zorgen dat bureaucratie frustrerend werkt op het onderhebbend personeel.’’ Kioe-A-Sen geeft ook aan, dat de communicatie naar de manschappen toe geïntensiveerd moet worden. ‘’Dit is van cruciaal belang, omdat er militairen zijn die onnodig een verkeerd beeld hebben van processen en de regels die worden gesteld door het bevorderingsbesluit.’’ Iedere militair heeft de mogelijkheid om hogerop te komen in de organisatie. De carrièrekansen zijn gelijk voor eenieder. “Echter om onderofficier of officier te worden, dient u wel te voldoen aan de toelatingseisen”, zei Kioe-A-Sen als bemoediging naar de militairen die de ambitie hebben om verder te groeien binnen de defensieorganisatie. Digitale vernieuwingen, innovaties op defensiegebied, maar ook de steeds complexer wordende dreigingen, verplichten het Nationaal Leger om innovatief te zijn. “Het hebben van een bepaalde scholing als toelatingseis is slechts de basis, maar zonder die basis gaan we niet in staat zijn om te innoveren.” De waarnemend bevelhebber drukt alle militairen op het hart om hun eigen ontwikkeling ter hand te nemen.