VES uit bezorgdheid over geheimzinnigheid Herstelplan SLM

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is van mening, dat de bezorgdheid ten top stijgt, wanneer de directeur van de SLM, Paul de Haan, zegt dat er een afdeling Netwerk en Planning, die nog niet eens is opgezet, zal moeten nagaan of het netwerk van het staatsbedrijf het juiste is. “Deze afdeling zal worden uitbesteed. SLM wil met deze afdeling ook weten hoe frequent zij met haar nieuwe vliegtuig zal moeten vliegen. En hoe met de concurrentie zal worden omgegaan.” Met deze uitspraak twijfelt de VES hoe betrouwbaar de aannames in het Herstelplan van de SLM zijn. “Aan de hand van de stoelen die beschikbaar zijn en de bestemming waarnaar de SLM zal vliegen, zal bepaald worden hoeveel een ticket zal kosten. Hierbij zal er ook rekening gehouden moeten worden met de brandstofprijs, die beïnvloed is geworden door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Aan de belangrijkste factor gaat de SLM echter voorbij en dat is de concurrentie, met name op de Mid-Atlantische route, die tegen een lagere kostprijs opereert. Het ligt in de bedoeling dat het vliegtuig van SLM zeven dagen per week gaat vliegen. “En als we twee hebben, dan gaan twee vliegtuigen zeven dagen per week vliegen”, ook al weet hij nog niet waar naar toe.”

Forensische accountant inhuren

De Haan stelt dat SLM een forensische accountant wil inhuren voor zaken die zijn misgelopen in het bedrijf de afgelopen jaren. “Er moet dan een onafhankelijk onderzoek worden ingesteld, om te kijken waar er sprake is geweest van malversaties. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er zaken zijn gebeurd die niet mochten en/of die strafbaar zijn. Als dat zo is, zal het Openbaar Ministerie erbij worden betrokken.” Op zich vindt de VES dat een goed idee, maar dit is een doekje voor het bloeden, aangezien het de winstgevendheid van het bedrijf niet zal verbeteren. “Bovendien is het de vraag of indien de accountant corruptie kan vaststellen, het Openbaar Ministerie ook tot vervolging en veroordeling van invloedrijke personen zal overgaan. Nieuwe N.V., nieuwe vragen. De Haan erkent dat er een nieuwe N.V. is opgericht en vindt het jammer dat de informatie hierover zonder context naar buiten is gebracht. ‘’Maar als je zelf verzaakt om informatie te verschaffen, en in alle geheim zaken doet, mag je niet zo verontwaardigd doen. Het gaat om gemeenschapsgelden”, aldus de VES. De aantijgingen die publiekelijk zijn geuit over de N.V., hinderen volgens De Haan ook de onderhandelingen die het bedrijf moet voeren met investeerders. Ook hier verzuimt De Haan volgens de VES, aan te geven om welke investeerders het gaat. “Hiermee voedt De Haan de speculaties dat men in alle stilte de SLM wil privatiseren. Ook de mededeling dat een holdingstructuur het bedrijf beschermt voor problemen, zonder die te benoemen, roept vragen op. De heldere vraag of het geld in de huidige SLM wordt gestopt of in een nieuwe airline, wordt ook niet beantwoord”, aldus de VES.

Why it will work this time?

“Elk (Herstel)plan is gebaseerd op aannames over de toekomst. Dit wordt doorgaans intern in kleine kamers bedacht op basis van de eigen ervaring. Zonder externe onafhankelijke toetsing van deze aannames en de daaruit voortvloeiende resultaten blijft het bij wenselijkheden van de leiding van het moment. Opvallend dat de leiding wel een onafhankelijke accountant wil inhuren, maar het Herstelplan niet door externe professionals wil laten toetsen. Gezien het gebrek aan ervaring met het gezond maken van structureel verlieslatende bedrijven, is transparantie in de besluitvorming een noodzaak. Anders dan bij private bedrijven voelen de besluitvormers een eventuele mislukking niet in hun zak. Politici komen en gaan, ook bestuurders van staatsbedrijven. Doorgaans gaan ze met een gouden handdruk weg, en blijft de gemeenschap opgezadeld met de rekening. Het gaat hier om gemeenschapsmiddelen. Voor de politieke en maatschappelijke ondersteuning voor de keuze om goud te verkopen en de opbrengst aan te wenden voor de een mogelijk herstel van de verlieslatende SLM en Grassalco boven andere bestaande noden, is een brede toetsing en discussie gewenst. Wat we met alle opgebouwde ervaring en kennis moeten voorkomen, is dat wij wederom onze schaarse middelen in een bodemloze put gooien”, aldus de VES.

More
articles