Ramdin: ‘Geld vrijgemaakt om Rotavirus te bestrijden’

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken van Suriname (BIBIS) heeft gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) verklaard dat de regering de uitbraak van het Rotavirus heel serieus neemt.  Ramdin vertelde dat er de afgelopen dagen enorm veel aandacht besteed is door het ministerie van Volksgezondheid aan het Rotavirus. Volgens Ramdin wordt er gewerkt aan de informatieverschaffing in verschillende talen om de bevolking te informeren welke maatregelen zij moet treffen. Het gaat hierbij om preventie, waarbij de voorlichting volgens Ramdin nadrukkelijk opgang moet komen. “De regering heeft alle zorg, alle prioriteiten en geld vrijgemaakt om het Rotavirus zo gauw als mogelijk te bestrijden”, aldus Ramdin.

Hij zei dat de regering afgelopen dinsdag niet alleen met medische deskundigen, maar ook met ziekenhuizen, de nationale ziekenhuisraad en de doctoren bijeen is gekomen om deze kwestie te bespreken. Ramdin stelde dat het gebruik van de spoed poli’s in de planning was om per één september geopend te worden. “We willen heel nadrukkelijk stellen dat de zorg er is. De spoed poli’s zijn nu reeds opengesteld voor langere duur, vooral voor kinderen die besmet zijn geraakt met het Rotavirus.”

Ramdin vertelde dat er vervolgens ook gesproken is met de eerstelijnszorg, de Regionale Gezondheidsdienst Suriname (RGD), de huisartsen, en de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). Om een overmatige situatie te voorkomen, is er volgens Ramdin aan de RGD en VMS nadrukkelijk gesteld de eerstelijnszorg te vervullen, en niet alle kinderen onmiddellijk te sturen naar de spoedeisende hulp. “De andere ziekenhuizen zoals het ’s Lands Hospitaal zijn ook betrokken bij de eerste opvang. De afspraak is dat de opvang overal kan plaatsvinden”, zei Ramdin. Voor wat betreft de opnamecapaciteit, is er  momenteel geen tekort aan bedden. Ramdin zei dat een groot deel van de beddencapaciteit zeker in gebruik genomen zal worden. Het ‘s Lands Hospitaal, het Diakonessen Ziekenhuis alsook het Wanica Ziekenhuis hebben volgens hem bevestigd dat zij kinderbedden beschikbaar hebben.  Indien de bedden bezet zouden raken door omstandigheden, is er gekeken om de volwassen bedden ook voor de kinderen te gebruiken. “In termen van opnamecapaciteit, is dat geen probleem. Het betreft meer het personeel waaraan tekort is. En daar wordt ook aan gewerkt. Het mobiliseren van ander personeel van ziekenhuizen naar de verschillende instanties en locaties waar de zorg wordt geboden.”

Ramdin stelde tot slot dat het ministerie van Volksgezondheid continu aan het monitoren is. “Er is geen gebrek aan medicatie. Infuus is intussen geleverd aan alle ziekenhuizen. Zesduizend liter aan infuusmateriaal is voorhanden. Dus in termen van de zorg vanuit een medisch oogpunt, is ons geïnformeerd dat de zorg er is”, aldus Ramdin.

More
articles