Nieuwe putten die in 2014 in Zuid-Amerika werden geboord, droegen bij tot 8 procent van de nieuwe putten wereldwijd in de offshore-sector en 4 procent in de onshore. Volgens het in Noorwegen gevestigde Rystad Energy, vertoont de activiteit sindsdien een neerwaartse trend, na de ineenstorting van de olieprijzen eind 2014 en het volgende jaar. “De booractiviteiten op het vasteland waren in 2016 sterk teruggelopen voordat ze zich stabiliseerden, terwijl de booractiviteit op zee relatief soepeler afnam”, aldus Rystad Energy.
“Het aantal nieuwe putten dat in de regio werd geboord, werd in 2020 opnieuw getroffen, met een daling van 50 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, aangezien de uitbraak van Covid-19 in het begin van het jaar grote schade aanrichtte op de wereldmarkten.” De booractiviteiten in Zuid-Amerika vertegenwoordigden in 2020 slechts 2 procent van de wereldwijde onshore-activiteit en 3 procent van de offshore. Het onafhankelijke energieonderzoeks- en business intelligence-bedrijf, zei dat het aantal nieuwe putten sindsdien is toegenomen als gevolg van de terugkeer van de vraag en de stijging van de olie- en gasprijzen. De activiteit zal dit jaar naar verwachting een hoogtepunt bereiken, voordat ze tegen het einde van het decennium opnieuw een neerwaartse trend zal vertonen, deels omdat Brazilië de afgelopen zes jaar zeer lage onshore-volumes heeft ontdekt, waardoor het moeilijk is om de groei op lange termijn te ondersteunen.
“De offshore booractiviteit in de regio zal de komende jaren rond de 6 procent van de wereldwijde activiteit blijven, terwijl het boren op de kust rond de 3 procent zal blijven”, aldus Rystad Energy. “Opgemerkt moet worden dat, hoewel het aantal offshore-putten in de regio aanzienlijk lager is dan dat van onshore, de offshore-productie bijna de helft van de huidige productie in Zuid-Amerika uitmaakt en naar verwachting in 2024 de onshore-productie zal overschrijden als gevolg van stijgingen in Brazilië en Guyana.”